Υποθαλάσσιος αγωγός Τουρκίας-Ισραήλ. Επιμένουν οι τούρκοι

Επανέρχονται  στον τουρκικό τύπο τα περί πρότασης του Ισραήλ για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα καταλήγει στην Τουρκία. Συγκεκριμένα μετά το σχετικό προχθεσινό δημοσίευμα της Vatan η  εφημερίδα Haberturk αναφέρει σήμερα ότι το Ισραήλ υπέβαλλε επίσημη πρόταση συνεργασίας με την Τουρκία για την δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή των κοιτασμάτων στο Τσεϊχάν της Τουρκίας.

 Η εφημερίδα προσθέτει ότι Τούρκοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Ενέργειας τόνισαν ότι δεν έχει δοθεί το »πράσινο φως» στην ισραηλινή πρόταση και ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να απολογηθεί και να πληρώσει αποζημιώσεις για το αιματηρό επεισόδιο στο πλοίο »Μαβί Μαρμαρά» για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Θυμίζουμε ότι – όπως είχε γράψει το On Alert–  η εφημερίδα Vatan με τον τίτλο « Ειρήνη αγωγού με το Ισραήλ» eείχα αναφέρει, ότι το Τελ Αβίβ  έκανε αυτή την πρόταση καθώς  επιθυμεί την αναζωογόνηση στων σχέσεων που πάγωσαν με την κρίση του Μαβί Μαρμαρά .Το δημοσίευμα επικαλείτο μάλιστα   είδηση της μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας «Αχρονότ» ότι το Ισραήλ  παρουσίασε στο τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας , ένα σχέδιο αγωγού που θα κατασκευαστεί από την Μεσόγειο στην Τουρκία για την πώληση του αερίου στην Ευρώπη.και ότι σχετικές μυστικές συνομιλίες.
Αναφερόταν ακόμα ότι στις μυστικές επαφές που έγιναν 2 φορές τον τελευταίο καιρό στην Άγκυρα, η Τουρκία είδε θετικά το σχέδιο του αγωγού των 2 δις δολαρίων . Η Τουρκία που ανέλαβε, λέει, ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του σχεδίου έναντι αυτού ζήτησε υπόσχεση από την Ευρώπη για την πώληση φθηνότερου αερίου . Τονίστηκε πως στις συνομιλίες αυτές παρείχε πλήρη υποστήριξη και ο ισραηλινός Πρωθυπουργός κ.  Νετανιάχου.