Τουρκικά Drone παρέλαβε και δοκίμασε η Ουκρανία

 Η Ουκρανία δοκίμασε με επιτυχία τα μη επανδρωμένα σκάφη (UAV) που αγόρασε από την Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο την Τετάρτη.

«Συγχαίρω τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τους κατοίκους της Ουκρανίας. Σήμερα έχουμε ένα ολοκαίνουργιο όπλο, χωρίς καθόλου πλήρωμα», δήλωσε ο Ποροσένκο μετά από δοκιμές σε στρατιωτική βάση στη δυτική περιοχή Χμελνίτσκι της Ουκρανίας.

Νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του έλαβε σύγχρονα UAV Bayraktar TB2 από την Τουρκία.

Ο Ποροσένκο, ο οποίος παρέστη στην δοκιμή ανέβασε στα κοινωνικά μέσα ένα βίντεο που δείχνει τα UAV να εντοπίζουν και να πλήττουν τους στόχους τους.

Είπε επίσης ότι τα UAV θα δοθούνί στην υπηρεσία των ειδικών δυνάμεων, αερομεταφερόμενων στρατευμάτων, μηχανικών και άλλων μονάδων στην Ουκρανία.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Bayraktar TB2 θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας», δήλωσε.

Νωρίτερα, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι το επόμενο βήμα του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας κοινής ουκρανικής-τουρκικής εταιρίας στη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίου της Ουκρανίας που θα παράγει εξαρτήματα για σύγχρονη μη επανδρωμένη τεχνολογία.

Βάσει της συμφωνίας τον Ιανουάριο, ο τουρκικός κατασκευαστής UAV Baykar επρόκειτο να παράγει έξι Bayraktar TB2 και να τα παραδώσει στην Ουκρανία μέσα σε ένα χρόνο. Μαζί με τα UAV, ανακοινώθηκε επίσης και η παράδοση τριών συστημάτων και εξοπλισμού σταθμών ελέγχου εδάφους.

Πηγή: Anadolu