Τουάπσε: Η Ρωσία τοποθέτησε Pantsir στο λιμάνι που δέχθηκε επίθεση με ουκρανικά drones

Ήταν 28η Φεβρουαρίου 2023 – ένα χρόνο και τέσσερις μέρες μετά την «επέτειο» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – που η ρωσική πόλη Τουάπσε, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, δεχόταν επίθεση με – πιθανότατα – ουκρανικά dones.

Εκείνη την ημέρα το OnAlert.gr έγραφε: «Χτύπημα με drones στο ρωσικό λιμάνι Τουάπσε πέτυχε κατά τα φαινόμενα ο ουκρανικός στρατός. Στόχος ήταν αποθήκη καυσίμων στο λιμάνι, η οποία – όπως φαίνεται και από τα σχετικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – τυλίχθηκε στις φλόγες».

Το δημοσίευμα συνοδευόταν από βίντεο που ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρήστες τους, αλλά και μέσα ενημέρωσης, που κατέγραφαν πυκνό καπνό να ξεπηδάει από αποθήκη καυσίμων της Τουάπσε.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι χρήστες, η πόλη Τουάπσε βρίσκεται σε απόσταση 440 χιλιομέτρων από την κοντινότερη θέση που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός, προκαλώντας πολλά σχόλια για την αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας και την αδυναμία της να αποτρέψει την επίθεση.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη στο λιμάνι της Τουάπσε κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως της εταιρείας πετρελαιοειδών Rosneft – διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι πρώην στενότατος συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν – φαίνεται πως σήμανε συναγερμό στη Μόσχα, που αποφάσισε να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της πόλης.

Έτσι φέρεται να έστειλε στην πόλη μια συστοιχία Pantsir, όπως δείχνει και το ακόλουθο βίντεο: