Τουρκία: Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, στο τραπέζι τα F-35 και η Μανμπίζ

Αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Άγκυρα για τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η τύχη της πόλης Μανμπίζ στην Συρία και η πώληση των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, μεταξύ άλλων.

Η Τουρκία θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για να προστατέψει τις εταιρείες της από αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα, μια ημέρα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ιρανικές και τουρκικές εταιρείες σε μια κίνηση με στόχο ιρανικές αεροπορικές εταιρείες.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για να προμηθευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αεριωθούμενα F-35 της Lokheed Martin και ότι η Άγκυρα περιμένει απ’ όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο Ακσόι δήλωσε ότι οι ενέργειες του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι συζητήσεις για τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot συνεχίζονται κανονικά, ανέφερε ο Ακσόι.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας υπερψήφισαν δικές τους εκδοχές του αμυντικού προϋπολογισμού, όμως ο αμυντικός προϋπολογισμός πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία. Και στις δύο εκδοχές περιλαμβάνεται μέτρο για να εμποδισθεί η Τουρκία να αγοράσει τα αμερικανικά F-35.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Haber Turk