Τουρκία: «Δεν πρόκειται να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία» λέει ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας

Εν μέσω αναφορών ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να δώσει τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να το κάνει.

«Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης για εμάς. Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί στο παρελθόν και τώρα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Izvestiya.

Υπογράμμισε την επιθυμία που επαναλαμβάνεται συχνά από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τις σχέσεις της τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία.

«Η Τουρκία μπορεί να καθορίσει τη δική της πολιτική και τον δρόμο που θα ακολουθήσει», είπε ο Ντεμίρ. «Η θέση μας είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει η αιματοχυσία».

Πηγές δήλωσαν στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν από την Άγκυρα να δώσει τα συστήματα S-400 στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, που βρίσκεται τώρα στην τέταρτη εβδομάδα. Η απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας αποτελεί εδώ και καιρό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Όταν η Τουρκία απέκτησε τα συστήματα το 2019, αποκλείστηκε από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ και της επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Πηγή: DuvaR / Φωτογραφία αρχείου