Τουρκία: Διπλασιάζει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου «καλύπτοντας το κενό» της ΕΕ

Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon, καθώς οι δύο χώρες είναι έτοιμες για ευρύτερη συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα και ιδιαίτερα στο εμπόριο ενέργειας ενόψει των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.

Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ανθεί, ιδιαίτερα από την άνοιξη, καθώς τουρκικές εταιρείες που δεν είχαν απαγορευθεί να συναλλάσσονται με Ρώσους ομολόγους παρενέβησαν για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από τις επιχειρήσεις της ΕΕ που εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του έτους.

Η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών Urals και Siberian Light, πέραν των 200.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με μόλις 98.000 bpd για την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η Τουρκία δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των πράξεών της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στις αρχές Αυγούστου και συμφώνησαν να ενισχύσουν την επιχειρηματική συνεργασία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters