Τουρκία: Επικυρώθηκε το «φιρμάνι» Ερντογάν για αποστολή δυνάμεων στη Σομαλία

Επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας το «φιρμάνι» του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προβλέπει την χορήγηση άδειας για ένα χρόνο στα θαλάσσια στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων την αποστολή στρατιωτών στον Κόλπο του Άντεν, στα χωρικά ύδατα και στα ανοιχτά της Σομαλίας, στην Αραβική θάλασσα και τις όμορες περιοχές.

Στην κυβερνητική εντολή τονίστηκε ότι με την ανάπτυξη ναυτικών στοιχείων των ΤΕΔ, στη συγκεκριμένη περιοχή θα προστατευτούν τα πλοία που μεταφέρουν την τουρκική σημαία και τα εμπορικά πλοία που έχουν διασυνδέσεις με την Τουρκία.

Από την άλλη θα υπάρχει κοινή καταπολέμηση με τις επιχειρήσεις της διεθνής κοινότητας που θα πραγματοποιηθούν κατά της θαλάσσιας πειρατείας και της ένοπλης ληστείας. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι με αυτό τον τρόπο θα εδραιωθεί ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην κυβερνητική εντολή αναφέρεται ότι στις σχετικές περιοχές σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίνουν την καταπολέμηση της θαλάσσιας πειρατείας και της ένοπλης ληστείας τελευταία με την απόφαση στις 7 Νοεμβρίου 2017 παρατείνεται η καταπολέμηση για ένα ακόμα έτος.

Στα πλαίσια αυτά κατατέθηκε στην Ολομέλεια για έγκριση η κυβερνητική εντολή σύμφωνα με το άρθρο 92 του συντάγματος που προβλέπει στα θαλάσσια στοιχεία των ΤΕΔ να αναλάβουν καθήκοντα στον Κόλπο του Άντεν, στα χωρικά ύδατα και στα ανοιχτά της Σομαλίας, στην Αραβική θάλασσα και τις όμορες περιοχές για ένα ακόμα χρόνο από τις 10 Φεβρουαρίου 2018. Ο σκοπός είναι οι θαλάσσιες δυνάμεις εκτός των χωρικών υδάτων των γειτονικών χωρών να αναλάβουν καθήκοντα και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη θάλασσα. 

ΠΗΓΗ: ANADOLU AGENCY