Τουρκία: «Μεγαλειώδης» υποδοχή Ερντογάν στον πρωθυπουργό της Αλβανίας στην Άγκυρα [pics]

Την Άγκυρα επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επίσημη τελετή, έφιππο άγημα και 21 κανονιοβολισμούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έντι Ράμα θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αλβανίας, υπό την προεδρία των Ερντογάν και Ράμα.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, εξετάστηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Αλβανίας σε όλες τις πτυχές τους και συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ατζέντα, όπως σημειώνεται, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, βρίσκονται οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδίως στα Βαλκάνια.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν μαζί με τον Έντι Ράμα, είπε: «Η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Θα εντείνουμε τον διάλογο μας με την Αλβανία στα Βαλκάνια. Θέλουμε επίσης να εμβαθύνουμε τη στενή συνεργασία στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα. Η στρατιωτική συμφωνία που μόλις υπογράφηκε είναι η πιο συγκεκριμένη εκδήλωση αυτής της βούλησης».

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν έξι διμερείς συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας μετά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Οι συμφωνίες περιελάμβαναν συνεργασία στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και των επικοινωνιών, της προστασίας της δασοκομίας, της άμυνας, του περιβάλλοντος και του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία θα παραλάβει σύντομα τουρκικά οπλισμένα UAV, TB2 Bayraktar, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε τομείς όπως η επιτήρηση αλβανικών εδαφών, ο εντοπισμός αγρών κάνναβης και η παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών.

Με πληροφορίες από: Daily Sabah, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Twitter