Τουρκία: Στενεύουν τα χρονικά όρια για να εγκριθεί η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO – «Πρέπει να βιαστείτε»

Η Τουρκία «ξεμένει» από χρόνο για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες για ένταξη στο NATO από τη Σουηδία και τη Φινλανδία πριν από τις εκλογές που αναμένονται τον Μάιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η τουρκική επικύρωση των προσφορών των χωρών εξαρτάται από το πόσο γρήγορα η Στοκχόλμη εκπληρώνει τις υποσχέσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που έχουν δοθεί ως μέρος της συμφωνίας με την Άγκυρα, προειδοποιώντας ότι μπορεί να διαρκέσει μήνες.

«Η Στοκχόλμη είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι στη Μαδρίτη, αλλά η χώρα χρειάζεται έξι ακόμη μήνες για να γράψει νέους νόμους που θα επιτρέψουν στο δικαστικό σύστημα να εφαρμόσει τους νέους ορισμούς της τρομοκρατίας», είπε ο Καλίν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Μαζί με τη Φινλανδία, η Σουηδία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία με στόχο να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για τις υποψηφιότητες της στο NATO, οι οποίες έγιναν τον Μάιο του περασμένου έτους και απαιτούν την έγκριση και των 30 κρατών μελών του NATO. Και οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι δύο χώρες έχουν 2 με 2,5 μήνες για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές»

Η Άγκυρα έχει πει ότι η Σουηδία θα πρέπει να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση ενάντια σε αυτούς που θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και την οργάνωση που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει την απόφαση της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, με την ψηφοφορία και για τις δύο να αναμένεται ταυτόχρονα.

Ο Καλίν δήλωσε ότι η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις τρομοκρατικές οργανώσεις ότι η Σουηδία δεν είναι πλέον ένα ασφαλές καταφύγιο για αυτές και ότι δεν θα μπορούν να συλλέγουν χρήματα, να στρατολογούν μέλη και να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες.

«Έχουμε θέμα χρόνου εάν θέλουν να ενταχθούν στο NATO πριν από τη σύνοδο τον Ιούνιο», πρόσθεσε ο Καλίν, αναφερόμενος στις τουρκικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που αναμένονται τον Μάιο.

«Δεδομένου ότι το κοινοβούλιο θα διακόψει τις συνεδρίες του λίγο πριν τις εκλογές, εξετάζετε ένα χρονικό πλαίσιο 2-2,5 μηνών για να τα κάνετε όλα αυτά», κατέληξε.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters