Τουρκία: «Συμμαχία» με Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν για διεκδικήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν δεσμεύτηκαν με κάθε επισημότητα να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον στις διάφορες εδαφικές διεκδικήσεις και αξιώσεις που προβάλλει η κάθε χώρα στο περιφερειακό της σύστημα, προχωρώντας στην υπογραφή της λεγόμενης «Διακήρυξης του Ισλαμαμπάντ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ahval, οι τρεις αυτές χώρες δημιούργησαν ένα κοινό «μέτωπο» συμμαχίας, προκειμένου να υποστηρίζουν η μια την άλλη, στις εδαφικές διαφορές που αντιμετωπίζουν σε περιοχές όπως στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Η νέα αυτή συμφωνία, γνωστή ως «Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ», υπεγράφη από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Πακιστανό Υπουργό Εξωτερικών Σαχ Αμάντ Κασμάρι και έχει στόχο να εμβαθύνει στους οικονομικούς, πολιτικούς, διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών αλλά και στις σχέσεις ασφαλείας και άμυνας.

Ο στόχος της συμφωνίας

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, η συμφωνία αυτή αναφέρεται στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απαιτείται μια ρεαλιστική και αμοιβαία συμφωνημένη λύση» για την επίλυση των ζητημάτων στην περιοχή, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, τη στήριξη και την αλληλεγγύη που θα παρέχει τόσο το Πακιστάν όσο και το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία.

Επίσης, οι χώρες αυτές τόνισαν ότι θα υποστηρίξουν την Τουρκία σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και τις αξιώσεις του Πακιστάν έναντι της Ινδίας στο ζήτημα του Κασμίρ, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν σε ό,τι αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες δηλώσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα της άτυπης Πενταμερούς ενώ «άνοιξε τα χαρτιά» του σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που προετοιμάζει το ψευδοκράτος σε συνεργασία με την Άγκυρα για τα κατεχόμενα Βαρώσια, κατηγορώντας την Ελλάδα για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η «επίθεση» Τσαβούσογλου στην Αθήνα για την αν.Μεσόγειο

Η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. “Με τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει προσπαθούμε να το δείξουμε αυτό ξανά και ξανά. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται με καλή πρόθεση”, αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο.

Η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων αλλά θέλει να πιστεύει ότι είναι πιο κερδοφόρος τρόπος να χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως όπλο. Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτό που πιστεύει η Ελλάδα. Συνεχίζουμε να κάνουμε έκκληση για διάλογο συνεχώς, ταυτόχρονα προστατεύουμε και τα δικαιώματά μας”, είπε.

Με πληροφορίες από: Ahval / Offsite – Φωτογραφία αρχείου Reuters