OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Συρία και Ρωσία προγραμματίζουν συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών – Ποια η ατζέντα

11/01/2023 - 14:10
Τσαβούσογλου
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία, η Συρία και η Ρωσία προγραμματίζουν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους αυτό τον μήνα και πιθανόν πριν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας παρότι δεν έχει ακόμη επιλεγεί η ημερομηνία ή ο τόπος, όπως είπε σήμερα ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. Μια τέτοια συνάντηση θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούνταν στο ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011 και θα σηματοδοτούσε την περαιτέρω αποκλιμάκωση στις σχέσεις τους.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, έχει παίξει μεγάλο ρόλο στη σύγκρουση υποστηρίζοντας τους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και στέλνοντας στρατεύματα στα βόρεια της χώρας. Η Μόσχα είναι ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κάνει έκκληση για συμφιλίωση με την Άγκυρα.  Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλάει δημοσίως, είπε ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στις ΗΠΑ στις 18 Ιανουαρίου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν έχει οριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία. Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη συνάντηση, απλώς επεξεργάζονται τον χρόνο διεξαγωγής της», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι αυτή είτε θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα ή σε άλλη τοποθεσία. Τον περασμένο μήνα οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν ιστορικές συνομιλίες αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και άλλα ζητήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιθανόν να συναντήσει τον Άσαντ μετά από μια τριμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Συρίας «Al-Watan» έγραψε τη Δευτέρα ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την τριμερή συνάντηση. Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Η κατάσταση στην Συρία στο προσκήνιο

Η σύγκρουση στη Συρία, από την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει προσελκύσει περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, έχει εισέλθει στη δεύτερη δεκαετία παρότι έχει σχετικώς εκτονωθεί. Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, η κυβέρνηση Άσαντ έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των συριακών εδαφών.

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο ενός θύλακα στα βορειοδυτικά και οι Κούρδοι μαχητές υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ ελέγχουν επίσης εδάφη κοντά στο σύνορο με την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων των άλλων χωρών με τον Άσαντ. Έχει συνταχθεί με τις υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πολιτοφυλακή YPG, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η συνάντηση των ανώτατων διπλωματών θα ασχοληθεί με πολιτικά ζητήματα και όχι με ζητήματα ασφαλείας και θα προετοιμάσει το έδαφος για μια συνάντηση Ερντογάν – Άσαντ, είπε ο ανώτερος αξιωματούχος. Ένας δεύτερος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Άγκυρα επιδιώκει την ασφαλή επιστροφή σύρων προσφύγων και ότι συνεργάζεται με τη Δαμασκό βάζοντας στο στόχαστρο την YPG, τον πρωταρχικό στόχο των συνεχιζόμενων διασυνοριακών πληγμάτων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: YPGΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑΙΡΑΝΚΟΥΡΔΟΙΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

11/05/2026 - 08:50
Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

11/05/2026 - 08:39
Μπασάρ αλ-Άσαντ
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

11/05/2026 - 08:30

Διαβάστε Επίσης

AIM-120 AMRAAM: Συμφωνία «μαμούθ» αξίας 3.69 δισεκ. ευρώ θέλει το Βέλγιο για τους πυραύλους

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο – «Χτυπήσαμε πάνω από 20 υποδομές της Χεζμπολάχ»

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Top News

Super Κική στον Φειδία Παναγιώτου: Χαλάω γύρω στα 20 με 30 χιλιάρικα το μήνα, είμαι πάρα πολύ σπάταλη

Your Face Sounds Familiar: Νικήτρια η Μαριάντα Πιερίδη με το τραγούδι της Αυστρίας που κέρδισε τη Eurovision του 2025

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Το αλκοόλ με κατέστρεψε, πήρα ναρκωτικά άθελά μου μέσα σε ένα μπουκάλι νερό

Απεργία 13 Μαΐου: «Παραλύει το δημόσιο», τι θα γίνει με τα σχολεία - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert