Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε στους ομολόγους του από τις μουσουλμανικές χώρες ότι το Ισραήλ θα σύρει την περιοχή σε μία «ολική καταστροφή» με τις επιθέσεις τους κατά του Ιράν, προσθέτοντας ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να προλάβουν την εξέλιξη του πολέμου σε μία ευρύτερη πολεμική διαμάχη.
Μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Φιντάν κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να σταθούν στο πλευρό του Ιράν κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι η περιοχή έχει ένα «πρόβλημα με το Ισραήλ», μετά από τις επιθέσεις του κατά της Γάζας, κατά του Λιβάνου, της Συρίας, της Υεμένης και κατά του Ιράν.
Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).
Στη σύνοδο, με θέμα «Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», ομιλία θα απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνάντηση, που φιλοξενείται από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, προγραμματίζεται να είναι παρόντες περίπου 1.000 προσκεκλημένοι από τα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού, καθώς και από περίπου 30 διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, η Ομάδα D8 των Αναπτυσσόμενων Χωρών, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας, ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΙΣ συνεδρίασαν εκτάκτως χτες, Παρασκευή, το βράδυ και οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο της συνόδου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για τον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν. Στο τέλος της συνάντησης, αναμένεται η έγκριση της «Διακήρυξης της Κωνσταντινούπολης» και των σχεδίων αποφάσεων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του ΟΙΣ, με κύρια θέματα τη Γάζα και το Παλαιστινιακό.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters
