Τουρκία: Το Πολεμικό Ναυτικό κάνει «επίδειξη δύναμης» με ασκήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης [pics]

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στην Τουρκία.

Οι ασκήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη φρεγάτα TCG Gemlik, περιλάμβαναν δοκιμές όπλων με πραγματικά πυρά, επιχειρήσεις ελικοπτέρων, ασκήσεις κάθετης προσγείωσης και απογείωσης και εκπαίδευση επιβίβασης.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τις ναυτικές ασκήσεις ως επίδειξη δύναμης από την Τουρκία με σκοπό να επιβεβαιωθεί η συνεχιζόμενη παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ασκήσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα λιβυκά ΜΜΕ, που θεωρούν τις τουρκικές δραστηριότητες με πραγματικά πυρά ως προκλητικές και ως παράνομη στρατιωτική τοποθέτηση σε ξένα ύδατα από δυνάμεις κατοχής.

Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν πως η Τουρκία έχει εκμισθώσει το λιμάνι Al-Khums στη Λιβύη για 99 χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική και ναυτική βάση.

Ωστόσο, ο δήμος της Al-Khums διέψευσε τις αναφορές για εκμίσθωση του λιμανιού του, προσθέτοντας ότι είχε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ήταν σταθερές στην απόρριψη των σχετικών πληροφοριών.

Η Τουρκία διατηρεί δυνάμεις στη χώρα, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ως μέρος μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της προηγούμενης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) το 2019 κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Χαφτάρ στην Τρίπολη.