Τουρκία: Τρίτη νάρκη εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα – Στέλνει το Πολεμικό Ναυτικό να την εξουδετερώσει

Η Τουρκία εντόπισε μια τρίτη ναυτική νάρκη στα ύδατά της στη Μαύρη Θάλασσα και στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων εργάζονταν για την εξουδετέρωσή της, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει  στη Μαύρη Θάλασσα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι το «κλειδί» για τη ναυτιλία σιτηρών και προϊόντων πετρελαίου. Τα ύδατά της μοιράζονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Τουρκία, καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν αλληλοκατηγορηθεί για ναρκοθέτηση στη Μαύρη Θάλασσα και στα τέλη Μαρτίου, τουρκικές και ρουμανικές στρατιωτικές ομάδες κατάδυσης εξουδετέρωσαν αδέσποτες νάρκες γύρω από τα ύδατά τους.

Αξιωματούχοι της ναυτιλίας υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος για νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα είναι αυξημένος για τα εμπορικά πλοία που πλέουν στην περιοχή και οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση για να διατηρήσουν τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού.

Στις 26 Μαρτίου, Τούρκοι ψαράδες εντόπισαν νάρκη ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας. Λίγες ημέρες αργότερα εντοπίστηκε και δεύτερη νάρκη στα ύδατα της γείτονος χώρας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις και αναπτύχθηκαν Τούρκοι βατραχάνθρωποι προκειμένου να εξουδετερώσουν τη θαλάσσια νάρκη.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου