OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για στρατιωτικές βάσεις στη Συρία»

06/02/2025 - 16:09
Συρία

REUTERS/Dilara Senkaya

Share on FacebookShare on Twitter

Η προτεραιότητα της Τουρκίας στη Συρία είναι η επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας και η απαλλαγή της χώρας από τους μαχητές, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για ένα σύμφωνο που θα προέβλεπε τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων από την Άγκυρα εκεί, δήλωσε σήμερα πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως έγραψε και το OnAlert.gr τη Δευτέρα, η Τουρκία σχεδιάζει να υπογράψει κοινό αμυντικό σύμφωνο με τη Δαμασκό, με βάση το οποίο θα δημιουργήσει δύο στρατιωτικές βάσεις, θα αναλάβει την εκπαίδευση του συριακού στρατού και θα αναπτύξει 50 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Συρία.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε προχθές, Τρίτη, τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους, οι πρόεδροι των δύο χωρών δεν αναφέρθηκαν στην αμυντική συνεργασία, παρά μόνο στην κοινή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα, η πηγή είπε πως αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας ταξίδεψε στη Συρία την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες και πως και οι δύο χώρες συμφωνούν για την εδαφική ακεραιότητα, τη σταθερότητα της Συρίας και στην ανάγκη να εκκαθαριστεί από όλους τους μαχητές.

«Τέτοιες ιστορίες στον Τύπο πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή και το περιεχόμενό τους να διαβάζεται και να γίνεται κατανοητό σωστά. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τέτοια θέματα αυτή τη στιγμή», είπε η πηγή.

«Θα γίνει εργασία για τη διαμόρφωση ενός κοινού οδικού χάρτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας συριακής κυβέρνησης, και για να γίνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα του συριακού στρατού», είπε η πηγή, προσθέτοντας πως το υπουργείο είπε στους ομολόγους του πως είναι έτοιμο να παράσχει «κάθε μορφή υποστήριξης».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, προς την οποία είναι φιλική η νέα κυβέρνηση της Συρίας, υποστήριξε επί μακρόν την ένοπλη και πολιτική αντιπολίτευση για την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε τον Δεκέμβριο σε μια επίθεση υπό την ηγεσία των δυνάμεων του νέου προέδρου Άχμεντ αλ Σάρα.

Το σύμφωνο θα μπορούσε να προβλέπει τη δημιουργία νέων αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας στη Συρία, τη χρήση του συριακού εναέριου χώρου για στρατιωτικούς σκοπούς και την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την Άγκυρα στην εκπαίδευση του νέου στρατού της Συρίας, όπως μετέδωσε την Τρίτη το Ρόιτερς, επικαλούμενο έναν περιφερειακό υψηλόβαθμο αξιωματούχο υπηρεσίας πληροφοριών, έναν αξιωματούχο των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και δύο πηγές σε ξένες δυνάμεις ασφαλείας με έδρα τη Δαμασκό.

Μετά την πτώση του Άσαντ, η Άγκυρα έχει καλέσει κατ΄επανάληψη για διάλυση των μαχητών των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και τη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα, προειδοποιώντας ότι, αν δεν το κάνει, θα εξαπολύσει νέα διασυνοριακή επίθεση.

Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι τρομοκράτες που συνδέονται με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιούν αντάρτικο εδώ και δεκαετίες στο τουρκικό έδαφος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσουν και αυτές το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00
Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

25/03/2026 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert