Τουρκικός «θησαυρός» η Λιβύη: Ο Ερντογάν έτοιμος να συλλέξει «λάφυρα» αξίας 35 δισ.

Μετά από ναυτική και στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο, η αναγνωρισμένη από την ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης υπέγραψε ακόμη μία συμφωνία στις 13 Αυγούστου, η οποία ανοίγει αποτελεσματικά την αγορά της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Βόρειας Αφρικής σε Τούρκους εργολάβους.

Η συμφωνία , που υπογράφηκε από τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου και τον υπουργό της GNA, Al-Taher Al-Juhaimi, επιλύει τα συνεχιζόμενα ζητήματα μεταξύ τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη και ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις και έργα, προσκαλώντας τις τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν τα κατασκευαστικά ηνία της χώρας.

Η συμφωνία αφορά περίπου 100 τουρκικές εταιρείες, οι οποίες εγκατέλειψαν έργα στη Λιβύη το 2011 λόγω του εμφυλίου πολέμου, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν εκεί ακριβώς που σταμάτησαν – παρέχοντάς τους μάλιστα αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν σε μηχανήματα και απώλεια δομικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η νέα συμφωνία καλύπτει νέες κατασκευές και χωροταξικά έργα συνολικού ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ημιτελή έργα αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια πηγαίνουν σε τουρκικά συμβόλαια για την αναδόμηση της Λιβύης.

Ο Mithat Yenigün, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Εργολάβων (TMB), μια οργάνωση «ομπρέλα» που εκπροσωπεί τους κορυφαίους εργολάβους της χώρας, δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την, λαμπρή, επόμενη μέρα της τουρκικής εργολαβείας.

Οι τουρκικές συμβαλλόμενες εταιρείες έπρεπε να αφήσουν τα έργα τους στη Λιβύη ημιτελή το 2011 λόγω προβλημάτων ασφαλείας όπως η λεηλασία των εργοταξίων τους, με περίπου 25.000 εργαζόμενους να επιστρέφουν στην Τουρκία, δήλωσε ο Yenigün στην Daily Sabah.

Το πρώτο τουρκικό έργο τέτοιου τύπου πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη το 1972. Ο τουρκικός κατασκευαστικός τομέας είναι τώρα δεύτερος μετά την Κίνα ως οι μεγαλύτεροι εργολάβοι στον κόσμο.

Πηγή: Ahval