Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Προσφυγή στα δικαστήρια για την ακύρωσή του

Πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης στη Λιβύη, ενάντια στο πρόσφατο μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η Τουρκία κι επιτρέπει στις τουρκικές εταιρείες να αναζητούν και εξορύσσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα λιβυκά ύδατα.

Σύμφωνα με την έφεση, την οποία επικαλείται το Libya Review, οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον Ντμπεϊμπά «δεν έχει το δικαίωμα να συνάψει συμφωνίες. Η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο συνεννόησης (MoU), αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια πλήρης και ευρείας εμβέλειας συμφωνία πετρελαίου», σημείωσαν.

Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η συμφωνία «παραβιάζει πολλές πτυχές του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα».

Αναφέρουν ακόμη στην προσφυγή τους ότι η συμφωνία ή το μνημόνιο «παραβίασε τη νομοθεσία του Κρατικού Γραφείου Ελέγχου όσον αφορά τον έλεγχο των δημόσιων πόρων, καθώς και τον νόμο περί κρατικών οικονομικών του 2008 σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών πόρων».

Πριν από λίγο καιρό, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές.

Οι συμφωνίες θα επέτρεπαν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα και ήρθαν τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας στην Τρίπολη.

Η ΕΕ τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λιβύη, που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής και είναι μέλος του ΟΠΕΚ, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το χάος από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Πηγή: libyareview