Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι η χώρα του θα επικαλεστεί το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, ζητώντας μια επίσημη διαβούλευση στο πλαίσιο της συμμαχίας, μετά την εισβολή ρωσικών drones στον πολωνικό εναέριο χώρο, μια κίνηση που συμφωνήθηκε μεταξύ του ίδιου και του προέδρου Κάρολ Ναβρότσκι.
Το άρθρο 4 αναφέρει:
«Τα μέρη θα συσκέπτονται μαζί κάθε φορά που, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη».
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως ενώ εκτιμά όλες τις εκφράσεις αλληλεγγύης από τις συμμαχικές χώρες, «οι λέξεις δεν είναι αρκετές» και η Πολωνία θα ζητήσει «πολύ μεγαλύτερη» υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Ο Τουσκ ανέφερε ακόμη ότι οι παραβιάσεις του πολωνικού εναέριου χώρου διήρκεσε όλη τη νύχτα της 9ης προς την 10η Σεπτεμβρίου 2025 και πως δεν ήταν μόνον 8 ή 9 τα ρωσικά drones, αλλά τουλάχιστον 19. Κατά τον ίδιο τα περισσότερα εισήλθαν στον εναέριο χώρο από τη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με τα αρχεία του ΝΑΤΟ, επίκληση του άρθρου 4 έχει γίνει μόνο επτά φορές από τότε που δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ το 1949 και έως το 2022, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Εντωμεταξύ ο Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι αποφάσισε να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εντός 48 ωρών καθώς η Πολωνία κατέρριψε ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της στη διάρκεια εκτεταμένης ρωσικής επίθεσης στη δυτική Ουκρανία.
«… η είδηση ότι θα έχουμε πλήρη πληροφόρηση για το τι συνέβη στην Πολωνία εντός 48ωρών με οδήγησε στην απόφαση να συγκαλέσω το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εντός 48 ωρών», είπε ο Κάρολ Ναβρότσκι προσθέτοντας πως η κατάσταση αντιπροσωπεύει μια στιγμή που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας.
