Τραμπ: «Δεν βιάζομαι να κάνω συμφωνία με το Ιράν – Τα Στενά του Ορμούζ θα είναι ανοιχτά για όλους»

REUTERS/Evan Vucci

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα (27.05.2026), κατά την έναρξη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, πως το Ιράν επιθυμεί διακαώς να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας όμως ότι οι αξιώσεις της Ουάσινγκτον δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμη.

«Το Ιράν είναι πολύ πρόθυμο. Θέλουν πολύ να καταλήξουν σε συμφωνία. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν φτάσει εκεί… Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά θα είμαστε (σ.σ. στο τέλος). Είτε θα είμαστε (ικανοποιημένοι) είτε θα πρέπει απλώς να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον δημοσιογράφων.

Μιλώντας για τα Στενά του Ορμούζ, τόνισε ότι αυτά θα είναι «ανοιχτά για όλους, δεν θα τα ελέγχει κανείς» και δεν θα δεχθεί καμία συνεργασία «ελέγχου» της οδού από το Ιράν και το Ομάν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ιρανική πλευρά εξέφρασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο. «Νομίζω πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος και κάποιο ενδιαφέρον», συμπληρώνοντας πως «θα δούμε τις επόμενες ώρες και ημέρες» εάν μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.

Νωρίτερα, ο Τραμπ ξεκαθάρισε στο PBS News πως οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν στο Ιράν χαλάρωση κυρώσεων ως αντάλλαγμα για να παραδώσει η Τεχεράνη τα αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού.

Η Ολίβια Γουέιλς, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν προχωρούν ομαλά, συμπληρώνοντας πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές του.

Ο Τραμπ πιέζει ξανά για τις Συμφωνίες του Αβραάμ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εντείνει επίσης τις προηγούμενες απαιτήσεις του ότι οι Άραβες γείτονες του Ιράν θα πρέπει να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήταν «ιστορικό» αν οι χώρες που δεν έχουν υπογράψει ακόμη ενταχθούν, προσθέτοντας, «μας το οφείλουν αυτό».

Ο απεσταλμένος του, Στιβ Γουίτκοφ, τονίζει ότι «το πιέζει» στις συνομιλίες με όλες τις πλευρές.

Ο Τραμπ επενέβη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να κάνουμε τη συμφωνία, αν δεν την υπογράψουν».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο αυξανόμενο κόστος ζωής στις ΗΠΑ λόγω του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ. «Το πρωταρχικό επείγον ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε.

Επίσης, δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν μια συμφωνία με την οποία το Ιράν θα παραδώσει το εμπλουτισμένο ουράνιο του στη Ρωσία ή την Κίνα.