Τραμπ: Η Huawei είναι επικίνδυνη – Την χρησιμοποιεί ως «όπλο» για την εμπορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε για πρώτη φορά χθες τη Huawei με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως είναι «επικίνδυνη. Κοιτάξτε τι έχουν κάνει από την άποψη της ασφάλειας, από στρατιωτική άποψη. Είναι πολύ επικίνδυνο. Όμως είναι πιθανό η Huawei να περιληφθεί σε μια εμπορική συμφωνία. Αν καταλήγαμε σε συμφωνία, μπορώ να φανταστώ ότι η Huawei ίσως περιληφθεί με κάποιο τρόπο», τόνισε ο Τραμπ.

H κυβέρνηση Τραμπ περιέλαβε τη Huawei στον κατάλογο των εταιριών που δεν επιτρέπεται να αγοράζουν εξοπλισμό από αμερικανικές εταιρίες χωρίς κυβερνητική έγκριση.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές απειλεί ακόμη και την επιβίωση της εταιρείας. Κι αυτό γιατί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μικροτσίπ που αγοράζει από τις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε πώς η κινεζική εταιρεία μπορεί να ενσωματωθεί στις διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δεν έδωσε πολλές εξηγήσεις: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Ανησυχούμε πολύ (για τον κίνδυνο που αποτελεί) η Huawei από την άποψη της ασφάλειας».

Μέχρι στιγμής τα δύο θέματα, το εμπόριο και η Huawei, παρέμεναν χωριστά. Αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών και διπλωμάτες προσπαθούν μήνες να πείσουν τους εταίρους των ΗΠΑ να μην συνεργάζονται με την Huawei.