Τραμπ: «Ο Κιμ απολογήθηκε για τις πυραυλικές δοκιμές»

Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, επιθυμεί να συναντηθούν ξανά για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μόνο όταν ολοκληρωθούν οι κοινές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Ο Τραμπ αναφέρει πως ο Κιμ ζήτησε συγγνώμη για την  πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων μικρής εμβέλειας που έχει κλονίσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες από την «όμορφη επιστολή» τριών σελίδων που είπε στους δημοσιογράφους, την Παρασκευή, ότι έλαβε από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που συνεχίζει τις διακοπές του στον κόλπο του Νιου Τζέρσεϋ, δήλωσε ότι ο Κιμ έχει ξοδέψει μεγάλο μέρος της επιστολής του στο να διαμαρτύρεται για «τις γελοίες και δαπανηρές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας», τις οποίες η Βόρεια Κορέα βλέπει ως απειλή. Αξίζει να σημειωθεί πως και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ δεν υποστηρίζει αυτές τις ασκήσεις: «Ξέρετε ότι ούτε και εμένα μου άρεσαν ποτέ», είπε σε δημοσιογράφους, επιμένοντας γι΄άλλη μια φορά στην καλή συνεννόηση που έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό της απομονωμένης χώρας.

Η επιστολή του Κιμ, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του προέδρου Τραμπ, ήταν «μια μικρή απολογία» για τις πρόσφατες δοκιμές και τον διαβεβαίωσε ότι «αυτές οι δοκιμές θα σταματήσουν όταν τελειώσουν οι ασκήσεις σας». Η Βόρεια Κορέα το Σάββατο εκτόξευσε αυτό που φάνηκε να είναι δύο βαλλιστικά βλήματα μικρής εμβέλειας στη θάλασσα, πραγματοποιώντας  τον πέμπτο γύρο εκτοξεύσεων σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Οι δύο ηγέτες μέχρι στιγμής έχουν συναντηθεί τρεις φορές – στη Σιγκαπούρη, στο Ανόι και στην κορεατική αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Πηγή: Courthouse News