Το σχέδιο Τραμπ για «Ειρήνη στη Μέση Ανατολή» – Οι δηλώσεις με τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο και το τελεσίγραφο στη Χαμάς

REUTERS/Jonathan Ernst

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στις κοινές του δηλώσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για «Ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Το σχέδιο «Ειρήνη στη Μέση Ανατολή» περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, τις Συμφωνίες του Αβραάμ κ.ά ζητήματα, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τους ηγέτες των μουσουλμανικών και αραβικών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ, αλλά και ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, για τη συμβολή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο. Επίσης, άλλες χώρες που συμμετέχουν οι Ιορδανία, Τουρκία, Ινδονησία, Πακιστάν και η Αίγυπτος.

Ευχαρίστησε τον Νετανιάχου που συμφώνησε σε αυτό το σχέδιο, το οποίο θα φέρει «ειρήνη και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Τι προβλέπει το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Αν η Χαμάς συμφωνήσει, το σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από την Γάζα μέσα σε 72 ώρες.

Η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως, ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί σε φάσεις και η Χαμάς θα αφοπλιστεί.

Αν η Χαμάς απορρίψει το σχέδιο, το Ισραήλ θα έχει την πλήρη υποστήριξή μας για να «τελειώσει τη δουλειά», τόνισε ο Τραμπ.

REUTERS/Jonathan Ernst

Το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος έδωσε απόψε στη δημοσιότητα το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο προβλέπει την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ώστε να συμφωνήσουν έναν πολιτικό ορίζοντα για την ειρηνική συνύπαρξή τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν με την πρόταση, ο πόλεμος θα τερματιστεί αμέσως. Εντός 72 ωρών από τη στιγμή που το Ισραήλ την κάνει αποδεκτή, όλοι οι όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, θα πρέπει να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Αφού επιστραφούν όλοι οι όμηροι, το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσει 250 ισοβίτες Παλαιστίνιους και 1.700 Γαζαίους που συνελήφθησαν μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Το Ισραήλ δεν θα κατακτήσει, ούτε θα προσαρτήσει τη Λωρίδα της Γάζας, τη διακυβέρνηση της οποίας θα αναλάβει προσωρινά μια μεταβατική, τεχνοκρατική, απολίτικη παλαιστινιακή επιτροπή.

Ο ίδιος ο Τραμπ θα προεδρεύει σε μια επιτροπή, η οποία θα ονομάζεται «Επιτροπή της Ειρήνης», που θα επιβλέπει το μεταβατικό στάδιο στον θύλακα και στην οποία θα μετέχουν και άλλοι αρχηγοί κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Τα μέλη της Χαμάς θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι δεν θα διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας, εμμέσως, ευθέως ή με οποιαδήποτε μορφή. Στα μέλη της οργάνωσης που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα θα παρασχεθεί ασφαλής διέλευση για τις χώρες που θα τα δεχτούν ενώ προβλέπεται και αμνηστία σε όσους δεχτούν να καταθέσουν τα όπλα.

Κανείς δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από τη Γάζα και όσοι επιθυμούν να φύγουν θα μπορούν να το κάνουν ελεύθερα και να επιστρέψουν επίσης.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου

Από την μεριά του, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ που είναι «ο καλύτερος φίλος του Ισραήλ», ενώ τόνισε ότι το σχέδιο αυτό, το οποίο υποστηρίζει πλήρως, είναι το πρώτο βήμα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την εγκαθίδρυση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Επανέλαβε και επιβεβαίωσε όλα τα σημεία του σχεδίου του Τραμπ, για αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, την απελευθέρωση των ομήρων, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων, την περίμετρο ασφαλείας γύρω από τη Γάζα, αλλά και την Επιτροπή της Ειρήνης στην οποία θα προεδρεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η δουλειά θα γίνει με τον δύσκολο ή με τον εύκολο τρόπο. Πάντως θα γίνει», τόνισε ο Νετανιάχου. Αντιτάχθηκε ξανά στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από δυτικές χώρες, επιμένοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να έχει θέση στην διακυβέρνηση της Γάζας, αν δεν προβεί σε πλήρη αναδιαμόρφωση.

Δείτε τις δηλώσεις:

Φωτογραφία Reuters