Τραμπ: Θέλει εξιχνίαση υπόθεσης Κασόγκι, δίχως διακοπή προμηθειών όπλων στο Ριάντ

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του δημοσιογράφου Κασόγκι, με αρκετές χώρες να «δείχνουν» ως ένοχη την Σαουδική Αραβία,ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αν και έχει μιλήσει για άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης, εντούτοις αναφέρει ότι η διακοπή περαιτέρω πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, όπως αρκετοί στο εσωτερικό της χώρας προτρέπουν, θα βλάψει τις ΗΠΑ.

Δεκαετίες στενών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες έχουν ενταθεί κατά την προεδρία Τραμπ, κινδυνεύουν λόγω της υπόθεσης σχετικά με την ενδεχόμενη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ένθερμου κατακριτή του καθεστώτος στο Ριάντ.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ήθελε να μάθει τι συνέβη με τον Κασόγκι αλλά φαινόταν απρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκλεισμού των πωλήσεων όπλων, αναφέροντας οικονομικούς λόγους.

Στο πρώτο διεθνές ταξίδι του ως πρόεδρος, ο Tραμπ επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και ανακοίνωσε 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε προτεινόμενες πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση στηρίζεται επίσης στη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής, την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και την υποστήριξη ενός αναμενόμενου ειρηνευτικού σχεδίου μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Bob Corker, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έχει αναθεωρήσει την αμερικανική στάση για την υπόθεση, δήλωσε ότι ήταν πιθανό ο Κασόγκι να δολοφονήθηκε την ημέρα που μπήκε στο προξενείο, με σαφή εμπλοκή της Σ.Αραβίας.

Πηγή: Daily Sabah