Τρεις »όροι» υπέρ Τουρκίας τέθηκαν στον Πάπα που έφθασε στην Άγκυρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Τρεις όρους- προειδοποιήσεις που »εξυπηρετούν» την Άγκυρα φέρεται να έχουν γίνει στον Πάπα για την επίσκεψή του στην Τουρκια,που ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή : Όπως αναφέρει η εφημερίδα Vatan έγιναν τρεις προειδοποιήσεις για τον Πάπα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και η ίδια υπογραμμίζει σχετικά : «Το να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία θα προκαλέσει συζητήσεις. Προσευχή στο Σουλταναχμέτ θα έχει θετική απήχηση. Και τις απόψεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915 ( Σ.Σ. Γενοκτονία Αρμενίων) θα πρέπει να τις κρατήσει για τον εαυτό του».

Ανοιχτό από Βατικανό το θέμα της προσευχής

Οι επισημάνσεις δεν είναι άνευ αξίας- και το Βατικανό, που έχει έντονη διπλωματική »ταυτότητα», σίγουρα όλα αυτά, όπως και άλλα, τα έχει θέσει υπό αξιολόγηση σχεδιάζοντας το ταξίδι. Ειδικά για την επίσκεψη στην Αγια Σοφιά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσευχής:Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Lombardi, σε προ ημερών δημοσιογραφική ερώτηση,σχετικά με το αν θα προσευχηθεί ή όχι ο Πάπας τώρα κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία, είπε ότι στο πρόγραμμα δεν υπάρχει μία κάποια τέτοια προσευχή και τόνισε αφήνοντας τα όλα ανοιχτά : »Θα δούμε εάν ο Πάπας, ο ίδιος προσωπικά, με καλή πρόθεση και σιωπηλά, κάνει κάτι τέτοιο».

Η Αγκυρα αντιδρά πάντα σε κάτι τέτοιο και θέλει να το αποφεύγουν οι επίσημοι. Έτσι τα »παπαγαλάκια» θυμίζουν ότι ο Πάπας Παύλος ο 6ος, κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία το 1967, είχε κάνει κατά την επίσκεψή του στην Αγιά Σοφιά τον ‘’σταυρό’’ του και η κίνησή του αυτή, την περίοδο εκείνη, είχε προκαλέσει, γράφουν, αντιδράσεις…

Το πρόγραμμα

Ως προς το πρόγραμμα ο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έφθασε πριν από λίγο στην Αγκυρα Θα μεινει στην Τουρκία μεχρι την Κυριακή , μεταβαίνοντας μετα την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη για σειρά συναντήσεων με την τουρκική πολιτική ηγεσία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


TA NEA
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε το πρωί της Παρασκευής από το αεροδρόμιο της Ρώμης και μάλιστα προσέφερε ένα σπάνιο στιγμιότυπο στους φωτογράφους καθώς σκόνταψε ανεβαίνοντας τα σκαλιά για να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της Alitalia για το ταξίδι προς την τουρκική πρωτεύουσα.

Ο ποντίφικας προσκλήθηκε στην Τουρκία από τον κ. Ταγίπ Ερντογάν, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον πρόεδρο της επισκοπικής Συνόδου. Το αποστολικό ταξίδι του έρχεται οκτώ χρόνια μετά την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 6ου..


Reuters

Σήμερα Παρασκευή ο Πάπας επισκέφθηκε αρχικά το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και εν συνεχεία θα έχει συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ.

Το Σάββατο ο ποντίφικας θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί (Σουλταναχμέτ), Εν συνεχεία ο Πάπας θα χοροστατήσει σε λειτουργία στον καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος και θα παραστεί σε οικουμενική προσευχή στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είχε προσκληθεί τον Ιούνιο στο Βατικανό για την οικουμενική προσευχή υπέρ της ειρήνης στους Αγίους Τόπους παρουσία των Μαχμούντ Αμπάς και Σιμόν Πέρες.

Παρών ο κ. Βενιζέλος

Την Κυριακή ο Πάπας θα εορτάσει την εορτή του Αγίου Ανδρέα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα προχωρήσουν στην υπογραφή κοινής Διακήρυξης.Στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία θα παρίσταται ο Πάπας θα είναι και ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνησης και Υπ. Εξωτερικών κ Ευαγγελος Βενιζέλος.

Και για τρομοκρατίας ISID-ISIL

Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία θα είναι δρακόντεια εν μέσω της έντασης που έχει πυροδοτήσει στη χώρα η δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο Ιράκ και τη Συρία.O τουρκικός Τύπος αναφέρεται σήμερα στην επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία και η εφημερίδα Haberturk γράφει μάλιστα ότι ο Πάπας στην Τουρκία θα συζητήσει και θέματα όπως η τρομοκρατίας ISID-ISIL και οι διαφωνίες μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας, θα δώσει μηνύματα για την κατάπαυση της βίας.

Ο Πάπας, θα διανυκτερεύσει στην Πρεσβεία του Βατικανού στην Άγκυρα και αύριο, αφού επισκεφτεί την Αγία Σοφία και το τέμενος του Σουλταναχμέτ, θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πάπας στην Κωνσταντινούπολη θα μείνει στην Αντιπροσωπεία του Βατικανού στην περιοχή Σισλί.-

Πηγή Φωτογραφιων: Reuters, ΤΑ ΝΕΑ