«Τρικυμία» στο U.S Navy: Ανησυχητικά ποσοστά ναυτών βίωσαν «ακραίο άγχος» και θα παραιτηθούν

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο U.S Navy με αφορμή τα αποτελέσματα έκθεσης που διενήργησε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναφορικά με την κατάσταση και την μέριμνα του προσωπικού, καθώς τα ευρήματα δείχνουν ότι ένας στους τρεις ναύτες βίωσε «σοβαρά ή ακραία επίπεδα στρες» το 2023, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να παραιτηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τα 19.380 άτομα που υπηρετούν στο U.S Navy, το 37% ανέφερε ότι βίωσε ακραίο στρες το 2023, ένα ποσοστό που αυξήθηκε συγκριτικά με το 26% που σημειώθηκε το 2019, ενώ «σοβαρό στρες» βίωσαν στελέχη από τον βαθμό του ναύτη έως του κελευστή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Εν αντιθέσει, οι Υπαξιωματικοί και οι ανώτεροι αξιωματικοί ανέφεραν σοβαρό άγχος και στρες σε ποσοστό περίπου του 27%.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα, οι ελλείψεις σε προσωπικό, δηλαδή η ανεπαρκής στελέχωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, προκαλεί στους ναύτες μεγάλα επίπεδα στρες, τα οποία επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής τους, δημιουργούν προβλήματα στην υπηρεσία και στο επάγγελμά τους και ως εκ τούτου, αρκετοί σκέφτονται σοβαρά να παραιτηθούν. Μάλιστα, ένα ποσοστό της τάξης του 23% των ναυτών του U.S Navy δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιη η αποχώρηση από το στράτευμα, ένα ποσοστό που τριπλασιάστηκε από το αντίστοιχο του 2022.

Τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι κύριοι παράγοντες που τους «αναγκάζουν» σε παραίτηση είναι οι λίγες ευκαιρίες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και ανέλιξη, ο μισθός, η επιθυμία να κάνουν οικογένεια και ότι είναι δύσκολο να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική ζωή και στην υπηρεσία.

Από την άλλη πλευρά, οι παράγοντες που αναφέρθηκαν ότι επηρεάζουν το προσωπικό να παραμείνει είναι η επαγγελματική ασφάλεια, ο μισθός και τα συνταξιοδοτικά οφέλη. Μετά την δημοσίευση της έρευνας και των αποτελεσμάτων, αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σχολίασε πως «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για να παρέχει στα στελέχη του U.S Navy τα εργαλεία που χρειάζονται για την καλύτερη διαχείριση του άγχους και της κούρασης».

Με πληροφορίες από: Defense Post / Miltary.com | Φωτογραφίες αρχείου Reuters