Βόμβα! Ο Τραμπ έδιωξε τον Ρεξ Τίλερσον – Στη θέση του ο Διευθυντής της CIA

Πρώτη δημοσίευση: 2018-03-13 14:50:26
Τελευταία ενημέρωση: 2018-03-13 19:38:26

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον υπουργό εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. 

Ο Τραμπ στην θέση του πρώην διευθύνοντα σύμβουλου της Exxon Mobil θα διορίσει τον διευθυντή της CIA Mike Pompeo (Μαίκ Πόμπεο) και Διευθύντρια της CIA θα ειναι η Τζίνα Χασπέλ.

«Ο Mike Pompeo, o Διευθυντής της CIA, θα γίνει ο νέος μας υπουργός εξωτερικών. Θα κάνει φανταστική δουλειά! Ευχαριστώ για τον Rex Tillerson για την υπηρεσία του! Η Τζίνα Χασπέλ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα που θα επιλεγεί. Συγχαρητήρια σε όλους!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον διορισμό του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τραμπ δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

΄’Ενας πιστός του Τραμπ στη θέση του Τίλερσον

Ο 54χρονος διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, για τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ. Ειναι ταυτόχρονα και εξέχων οπαδός του συντηρητικού Tea Party , το οποίο ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από μερικά χρόνια προς τα δεξιά,όπως γράφει η Washington Post. Στην εκλογική εκστρατεία του 2016, ο Πομπέο πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στην εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται «γεράκι». Αρκετές φορές έχει αγωνιστεί για την ανάκληση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα τη θεωρεί επίσης μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Ο Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησε την Πολιτεια του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011 πριν μετακομίσει στη CIA το 2017. Από όλα τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρεπουμπλικανός περιγράφεται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη πίστη στον Τραμπ.

Ο Πομπέο χαρακτηρίζεται πολύ εργατικός, αλλά και επιθετικός απέναντι στους εργαζομένους, γράφει η Washington Post.

Ο Τίλερσον δεν είχε ενημερωθεί για την αντικαταστασή του…

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο  κ. Τίλερσον, δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ, και διέκοψε την περιοδεία του στην Αφρική μια ημέρα νωρίτερα. Την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, είχε ακυρώσει το πρόγραμμά του στην Κένυα, επικαλούμενος αδιαθεσία. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, σε θέματα όπως η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία, αλλά και η Τουρκία. 

Ο στενός συνεργάτης του κ. Τίλερσον στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Στήβ Γκόλντστάϊν, με δηλωσή του μετά την ανακοίνωση του Προέδρου, ανέφερε: “Ο Υπουργός είχε κάθε πρόθεση να παραμείνει, λόγω της κρίσιμης προόδου που έχει γίνει στην εθνική ασφάλεια. Ο Υπουργός (Τίλερσον) δεν μίλησε με τον Πρόεδρο και δεν γνωρίζει το λόγο (της απομάκρυνσης), αλλά είναι ευγνώμων, για την ευκαιρία να υπηρετήσει, και συνεχίζει να πιστεύει έντονα ότι η δημόσια υπηρεσία είναι μια ευγενής αποστολή”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε σήμερα λόγο για διαφωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για να εξηγήσει την αποπομπή του, επικαλούμενος ιδιαίτερα το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Συνενοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», είπε ο Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια από τους κήπους του Λευκού Οίκου. «Όταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», εξήγησε.

Σειρά είχε ο σύμβουλος του Τίλερσον… Απολύθηκε και ο Ο Στιβ Γκολντστάιν

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε έναν σύμβουλο του Τίλερσον που σχολίασε την αποπομπή του πρώην υπουργού.

Ο Στιβ Γκολντστάιν, ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής διπλωματίας, απολύθηκε με τη σειρά του σήμερα έπειτα από απόφαση του Λευκού Οίκου, αφού σχολίασε δημοσίως την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

«Ο υπουργός (Εξωτερικών) δεν μίλησε με τον πρόεδρο το πρωί και αγνοεί τους λόγους» είχε δηλώσει ο Γκολντστάιν.

«Ανυπομονώ να ξεκουραστώ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας την απομάκρυνσή του.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, http://hellasjournal.com