Τσαβούσογλου: Νέες κατηγορίες κατά τις Ελλάδας για τους 8 και σφοδρή επίθεση στην Ευρώπη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, επιτέθηκε εκ νέου κατά των χωρών της Δύσης κατηγορώντας τους ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 και δεν κατάφεραν να δείξουν αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία. Εμμέσως άφησε και αιχμές για την Ελλάδα, σχολιάζοντας επικριτικά την τις χώρες που δίνουν άσυλο στους πραξικοπηματίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία. Γνωρίζουμε αυτό, αλλά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, δυστυχώς, δεν βλέπουν τα γεγονότα «, ανέφερε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον διεθνή τηλεοπτικό σταθμό DW της Γερμανίας, ο οποίος προβλήθηκε την Τετάρτη.

Επέκρινε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, χωρίς να τα κατονομάσει, για την παρεμπόδιση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Άγκυρας.

«Μόνο μερικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθενται πραγματικά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών είναι στην πραγματικότητα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ «, τόνισε.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωπαίων εταίρων της έχουν επιδεινωθεί μετά το ηττημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, καθώς οι Τούρκοι πολιτικοί επέκριναν έντονα τους Ευρωπαίους ότι δεν επέδειξαν αλληλεγγύη στην τουρκική κυβέρνηση ενάντια στην ηττημένη στρατιωτική ηγεσία.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση ορισμένων από τους Δυτικούς συναδέλφους του τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.

«Πολλοί υπουργοί εκείνη τη νύχτα με ρώτησαν πραγματικά. 3:00 το πρωί πώς η Τουρκία θα αντιμετωπίσει αυτούς τους πραξικοποηματίες. Αντί να με ρωτάνε αν είμαι ασφαλής και καλα και πώς είναι η κατάσταση στην Τουρκία », είπε.

Ερωτηθείς ποιες χώρες πίστευε ότι είχαν υποστηρίξει αυτήν την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος και εξέφραζαν τη λύπη τους για την αποτυχία του, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία τους …. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες. … Σχεδόν όλοι τους. «

«Γιατί κανείς δεν ήρθε να μας επισκεφτεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα;» ρώτησε επίσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για τη χορήγηση ασύλου σε πραξικοπηματίες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Πηγή Anadolu Agency