Τσαβούσογλου: Αισιόδοξος ότι η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση F-16 – Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος πως η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον, όπου ο Τσαβούσογλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου αντιτίθενται σθεναρά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αψηφώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αυτό που απασχολεί την Ελλάδα είναι εάν ο Άντονι Μπλίνκεν, θα θέσει στον Τούρκο ΥΠΕΞ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, στο πλαίσιο της συζήτησης των δύο αξιωματούχων για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Λόγω της σκληρής πίεσης μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τους όρους υπό τους οποίους η Άγκυρα θα πάρει τα μαχητικά, είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί η προκλητική στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε την Δευτέρα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να διατηρήσουν τις ισορροπίες στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, αναφερόμενος στην πιθανή πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Επίσης, στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται και η κατάσταση στη βόρεια Συρία αλλά και τα βήματα επαναπροσέγγισης που γίνονται ανάμεσα σε Άγκυρα και Δαμασκό, στην οποία οι ΗΠΑ είναι αντίθετες. Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα για τις ΗΠΑ είναι να πείσει την Τουρκία να δώσει την έγκριση της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters