Τσαβούσογλου: «Την είπε» στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ για την επίσκεψη του υπουργού Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε την «προκλητική» επίσκεψη στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που πραγματοποίησε ο νέος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε στον κ. Κοέν τις προσδοκίες και τις ευαισθησίες της χώρας μας για το Παλαιστινιακό ζήτημα και τόνισε ότι θεωρούμε προκλητική ενέργεια την χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ στην Πλατεία των Τεμενών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον νέο Ισραηλινό ΥΠΕΞ, όπου τον συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του. Από την μεριά του, ο Έλι Κοέν αναφέρει πως συνομίλησε με τον κ.Δένδια για τις «καλές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποδέχτηκε την πρόσκλησή του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ. Όπως γνωστοποίησε, η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε «προκλητικές ενέργειες» αξιωματούχου του Ισραήλ, για τον οποίο ανέφερε πως «εφόρμησε» σήμερα στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα, ενώ σε καταδίκη της εν λόγω ενέργειας προχώρησαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία.

Επίσης, και οι ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα στην ενέργεια του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. «Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας στην Πλατεία Τεμένων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters