Τσερνόμπιλ: Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν εσπευσμένα την περιοχή «χτυπημένοι» από ραδιενέργεια!

Τα ρωσικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μεταφέρονται εσπευσμένα πέρα ​​από τα σύνορα σε ειδική ιατρική εγκατάσταση στη Λευκορωσία με «οξεία συμπτώματα ραδιενέργειας», όπως υποστηρίζεται.

Κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις μετά τη δέσμευση του Κρεμλίνου να αποκλιμακώσει τις επιθέσεις.

Ωστόσο, ένας υπάλληλος στην ουκρανική κρατική υπηρεσία που επιβλέπει τη ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνομπίλ είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες που εμφανίζουν ψηλά ποσοστά ραδιενέργειας μεταφέρονταν σε μια κλινική στο Gomel για θεραπεία.

Οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκάψει χαρακώματα στο «Κόκκινο Δάσος»!

Ο Yaroslav Yemelianenko έγραψε στο Facebook: «Άλλη μια «φουρνιά» Ρώσων ακτινοβολημένων τρομοκρατών που κατέλαβαν τη ζώνη του Τσερνομπίλ μεταφέρθηκε σήμερα στο Κέντρο Ακτινοβολίας της Λευκορωσίας στο Gomel. Είχατε σκάψει χαρακώματα στο Κόκκινο Δάσος; Τώρα ζήστε με αυτό για το υπόλοιπο της σύντομης ζωής σας. Υπάρχουν κανόνες για τον χειρισμό αυτού του τομέα. Είναι υποχρεωτικοί (σσ οι κανόνες αυτοί) επειδή η ακτινοβολία υπάγεται στην επιστήμη της Φυσικής – λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση του καθενός. Με ελάχιστη ευφυΐα στη διοίκηση ή στους στρατιώτες, αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι Ρώσοι στρατιώτες «φεύγουν από τις εγκαταστάσεις του Τσερνομπίλ και μετακομίζουν στη Λευκορωσία». «Το Τσερνόμπιλ είναι (μια) περιοχή απ’ όπου αρχίζουν να επανατοποθετούν ορισμένα από τα στρατεύματά τους — να φεύγουν, να απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις του Τσερνομπίλ και να μετακομίζουν στη Λευκορωσία. Πιστεύουμε ότι φεύγουν, δεν μπορώ να σας πω ότι έχουν φύγει όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Άγνοια κινδύνου από τους Ρώσους στρατιώτες

Οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν την τοποθεσία του Τσερνόμπιλ τις πρώτες ημέρες της εισβολής τον περασμένο μήνα και για ένα διάστημα εμπόδισαν το προσωπικό που διατηρούσε τις εγκαταστάσεις εκεί να φύγει ή να ξεκουραστεί από άλλους εργάτες.

Το προσωπικό στο σημείο είχε περιγράψει προηγουμένως τα στρατεύματα εισβολής ως «αποστολή αυτοκτονίας», λέγοντας ότι τα οχήματα και ο εξοπλισμός τους δεν είχαν προστασία κατά της ραδιενέργειας.

Μιλώντας στο Reuters, ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής είπε ότι η αυτοκινητοπομπή είχε σκορπίσει σύννεφα ραδιενεργού σκόνης καθώς οδηγούσε μέσα από το εξαιρετικά τοξικό «Κόκκινο Δάσος», το οποίο πήρε το όνομά του όταν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πεύκων έγιναν κόκκινα μετά την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την έκρηξη του 1986.

Στο «Κόκκινο Δάσος» απαγορευόταν να πάνε ακόμη και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο!

Μια τεράστια περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ παραμένει εκτός ορίων για όποιον δεν εργάζεται εκεί ή έχει ειδική άδεια, αλλά το «Κόκκινο Δάσος» θεωρείται τόσο πολύ μολυσμένο που ακόμη και οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο δεν επιτρέπεται να πάνε εκεί. Ένας άλλος Ουκρανός εργαζόμενος είπε ότι ένας Ρώσος στρατιώτης που στάλθηκε να δουλέψει μαζί τους στις εγκαταστάσεις «δεν είχε ιδέα» για την περιβόητη έκρηξη στο εργοστάσιο, μια από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στον κόσμο.

«Όταν τους ρώτησαν αν γνώριζαν για την καταστροφή του 1986, την έκρηξη του τέταρτου οικοπέδου (του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ), δεν είχαν ιδέα. Δεν είχαν ιδέα σε τι είδους εγκατάσταση βρίσκονταν. Μιλήσαμε με τακτικούς στρατιώτες. Το μόνο που ακούσαμε από αυτούς ήταν: «Είναι εξαιρετικά σημαντική υποδομή». Αυτό ήταν».

Αυτή την εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον ηλεκτρικό σταθμό. «Απαιτούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και την καθιέρωση μιας ειδικής αποστολής του ΟΗΕ εκεί για την εξάλειψη του κινδύνου επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: metro.co.uk