Τσίπρας σε Πούτιν: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεών μας

Πρώτη Δημοσίευση – 2026-05-25 18:21:44
Τελευταία Ενημέρωση – 2026-05-25 23:15:44


Μαραθώνια ήταν τελικά η τετ α τετ συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί για 30 λεπτά.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε οτι «Θέλουμε να δουλέψουμε στο Νότο της Ευρώπης. Gazprom και ΔΕΠΑ υπέγραψαν συνεργασίες. Μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα. Δεν ακούμε τίποτα πέρα από γενικά λόγια. Θα υπενθυμίσω ότι από την αρχή μας έλεγαν ότι είναι μόνο εναντίον της απειλής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με το Ιράν. Δεν υπάρχει απειλή από το Ιράν αλλά υπάρχει αντιαεροπορική βάση στη Ρουμανία. Γιατί; Υπάρχουν εγκαταστάσεις για πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια που είναι απειλή για εμάς. Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε αντίστοιχα για τη Ρουμανία που δεν ήξερε τι σημαίνει να είμαστε μέσα στο στόχο. Θα εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Τα μέτρα αυτά είναι απαντητικά και το ίδιο θα γίνει και στην Πολωνία. Δεν θα κάνουμε τίποτα πριν δούμε τους πυραύλους στη γειτονική επικράτεια».

Επιπλέον για την Τουρκία πρόσθεσε οτι «Για το αεροσκάφος που συνετρίβη έχω μιλήσει πολλές φορές. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό μπορεί να επιτεθεί στο δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε δεν θα το κάναμε έτσι. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος. Πυροβόλησαν και τον πιλότο κι αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας.. Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις αλλά δεν υπάρχουν», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος «καρφώνοντας» την Τουρκία!

«Δεν ασχολούμαστε με το κουρδικό κράτος, Είναι θέμα του κουρδικού λαού» συμπλήρωσε ακόμη.

Απο την μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε οτι »Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και είναι εξαιρετικά χρήσιμη τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Ρωσία. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο με την Ρωσία και την Ευρώπη σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα παίζει συνδετικό ρόλο σε αυτή τη σχέση. Οι τοποθετήσεις μας το αναδεικνύουν αυτό. Λύση είναι ο διάλογος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος εκ νέου στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία.

Και συνέχισε: «Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την Ρωσία σε αυτή την αρχιτεκτονική ασφάλειας».

LIVE Η επίσκεψη Πούτιν ΕΔΩ

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατα την διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμιρ Πούτιν νωρίτερα δήλωσε οτι »Έρχεστε στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη στιγμή που γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χώρων σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής»,

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ευχαρίστησε προσθέτοντας «Συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων στο υψηλότατο επίπεδο. Και στη Μόσχα και στην Αγ. Πετρούπολη έχουμε συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές. Πρέπει να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και τις σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια αλλα και οι υψηλές τεχνολογίες και υποδομές».

LIVE Η επίσκεψη Πούτιν ΕΔΩ

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Οι οικονομικοί δείκτες αποδείχθηκαν πολύ καλύτεροι από τις προβλέψεις. Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη θετική έκβαση της συνάντησης του Eurogroup και την προσδοκώμενη αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας με την ψήφιση ενός νέου επενδυτικού νόμου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες ακόμη μια φορά», δήλωσε ο κος Τσίπρας.

Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μια σημαντική συμφωνία μεταξύ της ρωσικής εταιρείας Rosneft και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, επιπρόσθετα με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών Edison-ΔΕΠΑ-Gazprom, μια ακόμη σημαντική συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί σήμερα μεταξύ των εταιρειών Rosneft και Ελληνικά Πετρέλαια» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κος Τσίπρας σημείωσε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις για την χαλάρωση των όρων χορήγησης βίζας προς τους ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας των αλλαγών στην έκδοση βίζας εντός της ζώνης Σένγκεν, εντείναμε την εργασία των προξενείων μας στην Ρωσία προσελκύοντας δεκάδες νέους υπαλλήλους και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην υψηλή ζήτηση από τους Ρώσους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Παράλληλα θεωρώ απαραίτητο, όπως έχω ήδη δηλώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος για την χαλάρωση των όρων χορήγησης βίζας για τους ρώσους πολίτες», δήλωσε ο κος Τσίπρας.

Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και οι αντίστροφοι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Μόσχα σε κράτη-μέλη της ΕΕ επηρεάζουν την συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας και θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να επιδιωχθούν σε αρκετούς τομείς, όπως η ενέργεια, τόνισε ο κος Τσίπρας.

Παράλληλα τόνισε πως η Μόσχα και η Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τον πολιτικό διάλογο σε κρίσιμο περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.

LIVE Η επίσκεψη Πούτιν ΕΔΩ

Νωρίτερα ο ρώσος Πρόεδρος συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 Η επίσκεψη σας αυτή είναι το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των κρατών και των λαών μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη μεριά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.

LIVE Η επίσκεψη Πούτιν ΕΔΩ

Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Κάμμενος. Από το αεροδρόμιο μετέβη κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε επίσημη υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.