Τσίπρας: Σημαντική προτεραιότητα η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των χωρών Δυτικών Βαλκανίων

Ο πρωθυπουργός είπε, κατά τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών μετά τη λήξη της τετραμερούς συνόδου Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας Ρουμανίας, ότι, όπως προέκυψε από τη συνάντηση η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά σε λίγες μέρες.

«Για άλλη μια φορά υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η ένταξη της Σερβίας για την περιοχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων και να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά, όχι με ηττοπάθεια.

Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε σήμερα της συνεργασίας και να βασίσουν το όραμα για την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ