Tu-160: Το ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό κοιτάζει «αφ»υψηλού» την TRIDENT JUNCTURE 2018

Δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev-160 εκτελούν καθημερινές αποστολές πάνω από τα διεθνή ύδατα της θάλασσας του Μπάρεντς και της Νορβηγίας. Τα αεροπλάνα εισήλθαν στις περιοχές αυτές για να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας την Τετάρτη

«Η πτήση θα διαρκέσει περίπου δέκα ώρες και στη συνέχεια τα πληρώματα θα επιστρέψουν στη βάση, ενώ τα αεροσκάφη της Ρωσίας θα εκτελούν τακτικά δρομολόγια στα διεθνή ύδατα της Αρκτικής, του Βόρειου Ατλαντικού, της Μαύρης Θάλασσας , της Κασπίας και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τα αεροσκάφη συμμορφώνονται με τους κανόνες της χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου και αποφεύγουν την παραβίαση των εθνικών εναέριων χώρων των άλλων χωρών », ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.

Το Tupolev-160, που το NATO ονόμασε Blackjack, ενώ οι Ρώσοι ανεπίσημα το λένε White Swan, είναι σχεδιασμένο από την Σοβιετική Ένωση με σκοπό τον στρατηγικό βομβαρδισμό. Παράλληλα με το Tupolev-95MS αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του στόλου αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας της Ρωσικής Αεροπορίας.

Αποστολή τους είναι να βομβαρδίσουν σημαντικούς στόχους σε απομακρυσμένες περιοχές με πυρηνικά και συμβατικά όπλα. Το Tupolev-160 είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο στρατιωτικό υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο.

Πηγή: TASS