Tu-22M3: Ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα την ώρα που το NATO διεξάγει ναυτικές ασκήσεις [vid]

Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 πραγματοποίησαν μια προγραμματισμένη πτήση στον εναέριο χώρο πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 συνοδεύονταν από μαχητικά αεροσκάφη Su-35S. Η διάρκεια της πτήσης ήταν περίπου πέντε ώρες», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ρωσικά αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων πετούν τακτικά πάνω από ουδέτερα ύδατα στην Αρκτική, τον Βόρειο Ατλαντικό, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, όλες οι πτήσεις των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εκτελούνται με αυστηρή τήρηση των διεθνών κανόνων χρήσης του εναέριου χώρου.

Δεκάδες νατοϊκά πλοία στις ακτές της Βαλτικής

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και συγκεκριμένα στις ακτές της Λετονίας και της Εσθονίας, το NATO διεξάγει μεγάλες ναυτικές ασκήσεις.

Περίπου 30 πολεμικά πλοία και 3.200 προσωπικό από 14 κράτη-μέλη συμμετάσχουν στην ετήσια ναυτική άσκηση Northern Coasts διάρκειας δύο εβδομάδων, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 στη Βαλτική Θάλασσα, κυρίως στα ανοιχτά της Εσθονίας και της Λετονίας.

Με επικεφαλής το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό, η άσκηση Northern Coasts είναι μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στην περιοχή και επικεντρώνονται για πρώτη φορά στον πόλεμο υψηλής τεχνολογίας και στη συλλογική άμυνα των Συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Επτά – σύντομα θα γίνουν οκτώ – Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα, επομένως η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία μας», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Dylan White. «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αλλάξει ριζικά την κατάσταση ασφαλείας στη Βαλτική Θάλασσα και το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει σημαντικά την αμυντική του παρουσία στην περιοχή στη θάλασσα, στη γη και στον αέρα. Ασκήσεις σαν αυτές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους». 

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι Σύμμαχοι θα εκπαιδευτούν σε αμφίβιες επιχειρήσεις, αεροπορική άμυνα, χτυπήματα από θάλασσα σε ξηρά και διασφάλιση θαλάσσιων λωρίδων. Στην άσκηση συμμετέχει προσωπικό από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Γαλλία, την Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και την υποψήφια προς ένταξη Σουηδία. Η διεξάγεται για πρώτη φορά από τη νέα Διοίκηση Ναυτικού της Γερμανίας στο Ρόστοκ.