Tu-95: Βίντεο με την στιγμή της αναχαίτισης από τα βρετανικά Typhoon

Το Υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία, δημοσίευσε σήμερα βίντεο, στο οποίο φαίνεται η πτήση των βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Tu-95 και η στιγμή της αναχαίτισής τους από τα βρετανικά Typhoon της RAF.

Tο βίντεο που κυκλοφόρησε ο ρωσικός στρατός δείχνει τα αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου να πετούν πολύ κοντά σε ρωσικά αεροσκάφη σε ομιχλώδη καιρό. Ενώ, άλλα πλάνα στο βίντεο δείχνουν το αεροσκάφος να απογειώνεται και να προσγειώνεται και να διεξάγει μια άσκηση ανεφοδιασμού στον αέρα.

Ένας εκπρόσωπος της RAF είπε ότι «τέσσερα αεροσκάφη Russian Bear Tu-95 αναχαιτίστηκαν και συνοδεύτηκαν». Σε κανένα σημείο δεν μπήκαν στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει ότι τα δύο αεροσκάφη Tu-95 πραγματοποίησαν προγραμματισμένη πτήση στον εναέριο χώρο πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Θάλασσας Μπάρεντς, της Νορβηγικής Θάλασσας και του βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού.

«Η διάρκεια της πτήσης ήταν περίπου 15 ώρες. Τα πληρώματα των αεροσκαφών MiG-31 του σχηματισμού αεροπορίας και αεράμυνας του Βόρειου Στόλου παρείχαν μαχητική συνοδεία. Σε ορισμένα στάδια της διαδρομής, τα ρωσικά στρατηγικά συνοδεύονταν από μαχητικά Eurofighter Typhoon της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας.». Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με πλήρη συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες.

Πηγή: Ministry of Defence of the Russian Federation / Somerset Live