Tu-95MS: Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στην Αλάσκα με Su-30SM – Τα εντόπισε η NORAD [vid, pic]

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95MS πραγματοποίησαν πτήση επάνω από την Βερίγγειο θάλασσα και από την Θάλασσα Τσούκτσι, περιοχές κοντά στην Αλάσκα, με το Υπουργείο Άμυνας να διευκρινίζει ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις τήρησαν τους διεθνείς κανονισμούς και παρέμειναν μέσα στον διεθνή εναέριο χώρο.

Τα δύο στρατηγικά αεροσκάφη τύπου Tu-95MS, πέταξαν για 9 ώρες συνοδευόμενα από μαχητικά αεροσκάφη τύπου SU-30SM και «η πτήση πραγματοποιήθηκε σε αυστηρή συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες χρήσης του εναερίου χώρου», δήλωσε διοικητής της Ρωσικής Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς αντιπτέραρχος Σεργκέι Κόμπιλας.

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) δήλωσε ότι εντόπισε τέσσερα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να επιχειρούν εντός της Ζώνης Αναγνώρισης της Αεροπορικής Άμυνας της Αλάσκας (ADIZ). «Τα ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν στο διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον αμερικανικό και τον καναδικό εναέριο χώρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της NORAD.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναβίωσε το 2007 την πρακτική της σοβιετικής εποχής σύμφωνα με την οποία ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποιούσαν συστηματικά πτήσεις εκτός των ρωσικών συνόρων. Το τετρακινητήριο Tu-95 με έλικες αντίστροφης περιστροφής είναι το ρωσικό αντίστοιχο του αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / TASS | Φωτογραφία αρχείου Reuters