Turkish Airlines: Αντιμέτωπη με απαγόρευση πτήσεων στην ΕΕ λόγω μεταφοράς μεταναστών στη Λευκορωσία

Η Turkish Airlines και η FlyDubai ενδέχεται να απαγορευθούν στην ΕΕ εξαιτίας της μεταφοράς μεταναστών στη Λευκορωσία.

«Η ΕΕ θα διερευνήσει πώς να επιβάλει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής μαύρης λίστας αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα (8 Νοεμβρίου) μετά την απόπειρα εισβολής στα πολωνικά σύνορα.

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, θα ταξιδέψουν επίσης σε χώρες όπως η Αρμενία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να τους πιέσουν να σταματήσουν τις πτήσεις προς το Μινσκ, πρόσθεσε η ντερ Λάιεν.

Η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia, η οποία είναι ήδη απαγορευμένη στην ΕΕ, κάνει το μεγαλύτερο μέρος του «trafficking».

Ωστόσο, τα στοιχεία του αεροδρομίου του Μινσκ έδειξαν την Τρίτη ότι ο εθνικός αερομεταφορέας της Τουρκίας, Turkish Airlines, που είναι δημοφιλής στους τουρίστες της ΕΕ, εξακολουθούσε να μεταφέρει μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη στο Μινσκ δύο φορές την ημέρα παρά τη συνοριακή κρίση.

Η FlyDubai, μια οικονομική αεροπορική εταιρεία των Εμιράτων, και η Cham Wings της Συρίας μετέφεραν επίσης άτομα.

Η Φον ντερ Λάιεν διατύπωσε την απειλή της όταν αρκετές εκατοντάδες κυρίως Κούρδοι προσπάθησαν να διαπεράσουν έναν συρμάτινο φράχτη κοντά στο σημείο διέλευσης «Kuźnica» στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Βίντεο από drones που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν ένοπλους Λευκορώσους αξιωματικούς ουσιαστικά να εξαναγκάζουν τους μετανάστες να πέσουν στα συρματοπλέγματα υπό την απειλή ακόμη και αστυνομικών σκύλων, ενώ κάποιοι αξιωματικοί φέρεται να πυροβόλησαν στον αέρα πίσω από το πλήθος, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονται και παιδιά.

Οι Πολωνοί φρουροί απώθησαν τους μετανάστες χρησιμοποιώντας κανόνια νερού και σπρέι πιπεριού.

Στη συνέχεια, οι μετανάστες έστησαν έναν καταυλισμό σκηνών στη λευκορωσική πλευρά του φράχτη, ενώ Πολωνοί στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα στέκονταν απέναντι.

Ωστόσο, οι πολωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι είναι πιθανές και άλλες επιθέσεις και ότι υπήρχαν περίπου 4.000 μετανάστες στη συνοριακή ζώνη μήκους 400 χιλιομέτρων, ενώ προειδοποίησαν ότι η έκρυθμη κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο.

«Αναμένουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κλιμάκωση… ένοπλης φύσης σύντομα στα πολωνικά σύνορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μιούλερ. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε ένοπλη δύναμη», πρόσθεσε.

Πηγή: euobserver