Τυνησία: Φονική επίθεση Ισλαμικού Κράτους

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για μία επίθεση εναντίον της τυνησιακής εθνικής φρουράς στην περιοχή Σίντι Μπουζίντ (κεντρο-δυτική Τυνησία) η οποία προκάλεσε χθες το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δώδεκα.
Το ΙΚ ανέφερε σε ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter πως τις επιθέσεις εναντίον των χωροφυλάκων πραγματοποίησαν «δύο στρατιώτες του χαλιφάτου, οι οποίοι επιτέθηκαν με ελαφρά όπλα σε δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Η οργάνωση, που έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπάρντο στην Τύνιδα τον Μάρτιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 ξένοι τουρίστες και ένας τυνήσιος αστυνομικός, δήλωσε πως «σκότωσε ή τραυμάτισε περισσότερους από είκοσι στρατιώτες ή μέλη της εθνικής φρουράς». Σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές, η εθνική φρουρά είχε λάβει πληροφορίες για μία επικείμενη επίθεση στην περιοχή Σϊντι Μπουζίντ και θέλησε να παγιδεύσει σε ένα σημείο ελέγχου δύο υπόπτους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

Τότε οι δύο άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον των χωροφυλάκων, σκοτώνοντας δύο από αυτούς. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, σκότωσαν ένα τρίτο μέλος της εθνικής φρουράς, που πήγαινε στη δουλειά του. Οι ύποπτοι εντοπίστηκαν στη συνέχεια από μονάδες του στρατού και από δυνάμεις της τάξης. Ο ένας από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκε και ο άλλος τραυματίστηκε σοβαρά.

Άλλα δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν, τρία μέλη των δυνάμεων της τάξης, ένας στρατιώτης και οκτώ άμαχοι, ο ένας από τους οποίους βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, έγινε γνωστό χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο από το νοσοκομείο του Σίντι Μπουζίντ όπου νοσηλεύονται.

Το υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε χθες την επίθεση όχι στο Ισλαμικό Κράτος αλλά στη Φάλαγγα Όκμπα Ιμπν Ναφάα, που κατά δήλωσή της πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Τον Μάιο, το υπουργείο είχε κάνει λόγο για μία πιθανή διάσπαση της οργάνωσης αυτής, ένα μέρος της οποίας συντάχθηκε με το ΙΚ. Χθες το απόγευμα σε μία άλλη επίθεση για την οποία δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη προκάλεσε τον θάνατο ενός χωροφύλακα στην περιοχή Ζεντούμπα στα σύνορα με την Αλγερία.

Μετά την επανάσταση του Ιανουαρίου του 2011 η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μία άνοδο ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων, και από τότε έχουν πολλαπλασιαστεί οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους και σε δυνάμεις της τάξης, χωρίς οι αρχές να καταφέρνουν να εξουδετερώσουν αυτές τις ομάδες, αν και έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Περίπου 70 μαχητές και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ή από εκρηκτικούς μηχανισμούς από το 2011, ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.