OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Ο στρατός έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο – Ο πρωθυπουργός Μασίσι δεν έχει συλληφθεί

26/07/2021 - 13:26
Τυνησία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο στρατός στην Τυνησία έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην παλιά πόλη της Τύνιδας και εμποδίζει τους εργαζόμενους να εισέλθουν σε αυτό, αφού ο πρόεδρος της χώρας Κάις Σάγεντ ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου και έπαψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στον Μασίσι και δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του και δεν έχει συλληφθεί.

Εξάλλου ο Σάγεντ διόρισε τον Χάλεντ Γιαχιάουι, γενικό διευθυντή της προεδρικής φρουράς, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί μπροστά από το κοινοβούλιο στην Τυνησία, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Σάγεντ.

Υποστηρικτές του Τυνήσιου προέδρου πετώντας μπουκάλια και πέτρες εμπόδισαν υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμιστικού Ενάχντα, να πλησιάσουν τον επικεφαλής του και πρόεδρο της βουλής Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Ο Γανούσι παρέμεινε επί ώρες στο αυτοκίνητό του, αφού στρατιώτες τον εμπόδισαν να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Δείτε ακόμη Χάος στην Τυνησία: Ο Πρόεδρος έπαυσε τον πρωθυπουργό – Στρατός γύρω από τη Βουλή

Με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η προεδρία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αναστέλλεται η λειτουργία του κοινοβουλίου στην Τυνησία για 30 ημέρες.

Ο πρόεδρος «θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης ο επικεφαλής της οποίας θα οριστεί από τον αρχηγό του κράτους», πρόσθεσε.

«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου, επιτρέπει όμως την αναστολή των δραστηριοτήτων του», εξήγησε ο Σάγεντ, επικαλούμενος το Άρθρο 80 του θεμελιώδους νόμου, που προβλέπει τη λήψη τέτοιου μέτρου σε περίπτωση «άμεσου κινδύνου» για τη χώρα.

Τυνησία

Από την πλευρά του, το Ενάχντα κατήγγειλε ένα «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Στο πλευρό το Ενάχντα έχουν σταθεί και δύο άλλα κόμματα του συνασπισμού του, το Καλμπ Τούνες και το εθνικιστικό, ισλαμιστικό κίνημα Καράμα, τα οποία καταδίκασαν την απόφαση του Σάγεντ.

Το Δημοκρατικό Ρεύμα, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει στηρίξει επανειλημμένα τον Τυνήσιο πρόεδρο, επέκρινε τη χθεσινή του κίνηση, όμως απέδωσε την ευθύνη «για τη λαϊκή ένταση στην Τυνησία και την κοινωνική, οικονομική και υγειονομική κρίση (…) στην κυβέρνηση υπό το Ενάχντα».

Οι ραγδαίες εξελίξεις ακολούθησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της Τυνησίας χθες παρά την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων της αστυνομίας για να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν κυρίως τη «διάλυση του κοινοβουλίου».

Ο ίδιος ο πρόεδρος κατέβηκε στον δρόμο για να συναντηθεί με διαδηλωτές, εν μέσω κλίματος αγαλλίασης, στους ίδιους δρόμους όπου γίνονταν οι διαδηλώσεις του 2011.

Εδώ και έξι μήνες υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Γανούσι και του Σάγεντ, η οποία έχει παραλύσει την κυβέρνηση και έχει αποδιοργανώσει τον κρατικό μηχανισμό, την ώρα που η Τυνησία είναι αντιμέτωπη από τις αρχές Ιουλίου με ένα σφοδρό κύμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Η επανάσταση του 2011, η πρώτη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, είχε οδηγήσει στον διωγμό από την εξουσία του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, βάζοντας την Τυνησία στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, που συνέχισε να ακολουθεί παρά τις πολλές προκλήσεις, κοινωνικές, αλλά και ως προς την ασφάλεια.

Όμως, μετά την ανάδειξη το 2019 ενός κοινοβουλίου με την ισχύ κατακερματισμένη κι ενός παθιασμένα ακομμάτιστου προέδρου, που εκλέχθηκε εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής τάξης που βρέθηκε στην εξουσία από το 2011 κι έπειτα, η χώρα βυθίστηκε σε εξαιρετικά δυσεπίλυτη πολιτική κρίση.

Πηγή: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣΤΥΝΗΣΙΑΤΥΝΙΔΑ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σκοτώθηκε στη δράση ο «καλύτερος πιλότος» της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας

15/08/2022 - 13:43
Ταϊβάν
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ξεκινάει νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν εν μέσω επίσκεψης Αμερικανών γερουσιαστών

15/08/2022 - 13:19
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίκεντρο των μαχών το Ντονέτσκ – Σφοδρό σφυροκόπημα από τους Ρώσους

15/08/2022 - 11:53

Διαβάστε Επίσης

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι ευχές ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ουκρανία: Σκοτώθηκε στη δράση ο «καλύτερος πιλότος» της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Κίνα: Ξεκινάει νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν εν μέσω επίσκεψης Αμερικανών γερουσιαστών

Τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από Κίναρο, Μαύρα Λέρου και Κανδελιούσσα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίκεντρο των μαχών το Ντονέτσκ – Σφοδρό σφυροκόπημα από τους Ρώσους

Αρμενία: Στους 6 οι νεκροί από την έκρηξη στο Γερεβάν

Συρία: Νέα ισραηλινά πλήγματα γύρω από τη Δαμασκό – Σκοτώθηκαν τρεις Σύροι στρατιώτες

Chinook: Οι Φιλιππίνες αγοράζουν αμερικανικά ελικόπτερα – «Άκυρο» στη συμφωνία για τα ρωσικά Mi-17

Top News

Αυτές είναι οι 8+2 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες

Δίαιτα: Αυτές είναι οι κορυφαίες τροφές χωρίς υδατάνθρακες

Ωμέγα 3: Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν ιχθυέλαιο - Οι παρενέργειες και όλες οι χρήσεις

Η Σαντορίνη της Λάρα Κροφτ: Το λίκνο της ζωής

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert