Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε χθες Τετάρτη 20.8.2025 πως είναι οι ευρωπαϊκές χώρες αυτές που θα πρέπει να έχουν «τη μερίδα του λέοντος» των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητεί η Ουκρανία, σε πόλεμο με τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022, για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.
«Δεν νομίζω πως πρέπει να σηκώσουμε εμείς το βάρος» σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε ο κ. Βανς εμφανιζόμενος σε εκπομπή του Fox News, του τηλεοπτικού δικτύου που προτιμά η δεξιά στις ΗΠΑ.
«Νομίζω πως πρέπει να βοηθήσουμε αν είναι απαραίτητο για να τελειώσει ο πόλεμος και να σταματήσουν οι σκοτωμοί. Όμως νομίζω πως πρέπει να αναμένουμε, και ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) ασφαλώς αναμένει, πως η Ευρώπη θα διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο», πρόσθεσε.
«Ανεξαρτήτως της μορφής που θα έχει (σσ η συμφωνία περί των εγγυήσεων ασφαλείας), οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν τη μερίδα του λέοντος του βάρους», ανέφερε.
Ο Βανς δήλωσε επίσης ότι μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τέλος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την συλλογιστική του Ντόναλντ Τραμπ, ότι δηλαδή ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά είναι «ο πόλεμος του Μπάιντεν».
Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
