Τζέιμς Μάτις: Στην Ινδονησία ο «τρελός σκύλος» της αμερικάνικης πολεμικής μηχανής

Στην Ινδονησία βρίσκεται εδώ και ένα εικοσιτετράωρο ο «τρελός σκύλος» της αμερικάνικης πολεμικής μηχανής καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο Τζέιμς Ματις πραγματοποίησε την Τρίτη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Ryamizard Ryacudu κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Τζακάρτα. 

Οι δύο επικεφαλής της άμυνας συζήτησαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την Ινδονησία, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων υποθέσεων, της διμερούς συνεργασίας και της πρωτοβουλίας «Sharing our intelligence-sharing».Ο Ryacudu είπε επίσης ότι πίεσε τον Μάττι για την άρση των κυρώσεων από ειδικές ινδονησιακές δυνάμεις (Kopassus) που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν εκπαίδευση στις ΗΠΑ λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων δικαιωμάτων.Το 2015, η Ινδονησία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν δήλωση σχετικά με τη συνολική αμυντική συνεργασία, όταν ο Ινδονήσιος πρόεδρος Joko Widodo πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

Ο Mattis προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον κ. Widodo και τον Συντονιστή Υπουργό Πολιτικών, Νομικών και Ασφάλειας Wiranto. Προηγουμένως τη Δευτέρα, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Retno Marsudi για να συζητήσουν την παλαιστινιακή βοήθεια και σταθερότητα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.Ο επικεφαλής του Πενταγώνου ξεκίνησε το μονοήμερο ταξίδι του στην Ασία το σαββατοκύριακο, σταματώντας την Ινδονησία και το Βιετνάμ για να ενισχύσει τη συνεργασία καθώς η Κίνα επεκτείνει τη στρατιωτική της εμβέλεια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. 

ΠΗΓΗ: Anadolou Agency