Τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν απο αντάρτες στη Συρία

Διάφορες ομάδες των ανταρτών κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από την πλειονότητα των εδαφών στην περιφέρεια της Δαμασκού, αλλά οι τζιχαντιστές αυτοί συνεχίζουν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση σε τρία προπύργιά τους στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της Συρίας και της ομώνυμης επαρχίας, ανέφερε σήμερα μια ΜΚΟ η οποία πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.

Η επίθεση εναντίον τους εξαπολύθηκε πριν από τρεις εβδομάδες και είχε ως αποτέλεσμα οι ριζοσπάστες ισλαμιστές του ΙΚ (του πρώην Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε, ή ΙΚΙΛ) να εκδιωχθούν από τέσσερα προάστια τα οποία έλεγχαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της συριακής πρωτεύουσας από τους μετριοπαθείς καθώς και άλλους ισλαμιστές αντάρτες.

Οι μαχητές του ΙΚ εκδιώχθηκαν από τις περιοχές Μεσράμπα και Μάιντα, στην Ανατολική Γούτα, μια δενδρόφυτη περιοχή στο ανατολικό τμήμα της Δαμασκού, καθώς και από τις περιοχές Γιάλντα και Μπέιτ Σάχεμ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι μαχητές που εκδιώχθηκαν έχουν πλέον περιχαρακωθεί στη Χάτζαρ αλ Ασουάντ, στην Τανταμόν και στην Κάνταμ», τρία προάστια στο νότιο τμήμα της Δαμασκού όπου έχουν ισχυρή παρουσία, δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της ΜΚΟ αυτής.

Σήμερα τα ξημερώματα ξέσπασαν μάχες στις συνοικίες Χάτζαρ αλ Ασουάντ και Κάνταμ ανάμεσα στο ΙΚ και στους αντάρτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Οι αντάρτες θέλουν να τελειώνουν με την παρουσία του ΙΚ στην περιοχή της Δαμασκού», εκτίμησε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Ήδη από το ξέσπασμα της ένοπλης εξέγερσης στη Συρία, η περιοχή της Δαμασκού ήταν ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των ανταρτών οι οποίοι μάχονται τα τελευταία τρία χρόνια να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παρά τις επανειλημμένες, πολυάριθμες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τις οποίες έχει εξαπολύσει εναντίον τους, ο συριακός στρατός, παρά την αεροπορία του και την υποστήριξη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δεν έχει καταφέρει να τους εκδιώξει.

Από την εμφάνισή του, το 2013, στη συριακή ένοπλη σύρραξη, το ΙΚ δεν έχει κρύψει τις ηγεμονικές του βλέψεις, και πλέον βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τους αντάρτες.

Η οργάνωση ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Συρίας, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, αλλά και ένα μέρος παραμεθόριων περιοχών στο βορρά, στα σύνορα με την Τουρκία—όπου επίσης βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Κούρδους, που επιδιώκουν την αυτονομία τους. Η ίδια οργάνωση ελέγχει επίσης μεγάλα τμήματα του Ιράκ.

Οι αντάρτες, οι οποίοι συγκρούονται με το ΙΚ, πασχίζουν να διατηρήσουν προπύργιά στους στην πόλη και στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, καθώς και στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κούρδοι Πεσμεργκά κατέλαβαν πετρελαιοπηγές στο B. Ιράκ

Κρίση στο Ιράκ: Τι είναι το χαλιφάτο;

Ιράκ: Πυρηνικό υλικό στα χέρια των τζιχαντιστών

«Ο Ερντογάν χέρι χέρι με τους τζιχαντιστές που κόβουν κεφάλια» – Ποιος το γράφει

Θέλουν χαλιφάτο σε Ευρώπη και Ελλάδα! Απίστευτος χάρτης των τζιχαντιστών