OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Αυτό είναι το «δόγμα» και οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής του

19/01/2021 - 16:21
Γουιάνα
Share on FacebookShare on Twitter

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να νικήσουν στον ανταγωνισμό με την Κίνα και να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες τους, τις οποίες κακομεταχειρίστηκε η κυβέρνηση Τραμπ, για την αντιμετώπιση των βασικών αντιπάλων της Ουάσινγκτον, δηλώνει ο Άντονι Μπλίνκεν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε να αναζωογονήσουμε τις βασικές μας συμμαχίες ως πολλαπλασιαστές της επιρροής μας στον κόσμο. Μαζί, είμαστε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που τίθενται από την Ρωσία, το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και για να υπερασπισθούμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», θα δηλώσει κατά την διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Γερουσίας ο Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το επιτελείο του.

Το «δόγμα» Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική

Η ακρόαση του επόμενου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.

Η αποκατάσταση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, κυρίως με τους ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίες διαταράχθηκαν κατά την τετραετία Τραμπ είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Η άλλη προτεραιότητα είναι να διακηρυχθεί ότι η Αμερική «επιστρέφει» στην διεθνή σκηνή και στους θεσμούς πολυμερούς συνεργασίας, από όπου επίσης η Ουάσινγκτον είχε αποσυρθεί εδώ και τέσσερα χρόνια για να κάνει χώρο στην σοβινιστική, απομονωτιστική «προσέγγιση» Τραμπ. «Η αμερικανική ηγεσία μετρά ακόμη», θα δηλώσει ο Άντονι Μπλίνκεν.

 Το εσωτερικό της χώρας και η προβολή διεθνώς

«Όταν δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή…είτε μία άλλη χώρα προσπαθεί να πάρει την θέση μας, αλλά πιθανότατα όχι κατά τρόπο που προωθεί τα δικά μας συμφέροντα και αξίες, είτε δεν το κάνει κανείς και τότε κυριαρχεί το χάος», θα δηλώσει ενώπιον της Γερουσίας ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υιοθετώντας μία προσφιλή στον Τζο Μπάιντεν επιχειρηματολογία.

«Ταπεινοφροσύνη» είναι μία έννοια που θα υπερασπισθεί ο μελλοντικός επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «διότι έχουμε εσωτερικές εκκρεμότητες στην χώρα μας για να βελτιώσουμε την εικόνα μας στο εξωτερικό».

«Κανένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να επιλυθεί από μία χώρα που ενεργεί μόνη της, ακόμη και αν είναι τόσο ισχυρή, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει στην τοποθέτησή του ο Άντονι Μπλίνκεν.

Στο προσκήνιο η αμερικανική ηγεμονία

«Αλλά θα ενεργήσουμε επίσης με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, διότι η Αμερική, όταν εκφράζει τα καλύτερα στοιχεία της, βρίσκεται σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε χώρα για να κινητοποιήσει τις άλλες στο όνομα του κοινού καλού».

«Με οδηγό τις αρχές αυτές, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση της Covid, την μεγαλύτερη κοινή δοκιμασία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή».

«Μπορούμε να νικήσουμε στον ανταγωνισμό με την Κίνα και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι μία κυβέρνηση που εκπορεύεται από τον λαό, για τον λαό, μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα στον λαό της», θα διακηρύξει ο Άντονι Μπλίνκεν, την στιγμή που η σύγκρουση με το Πεκίνο έλαβε διαστάσεις νέου Ψυχρού Πολέμου υπό τον Μάικ Πομπέο, τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είναι 58 ετών, επί πολλά χρόνια σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Τζο Μπάιντεν και δεύτερος στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, θα δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει το στάτους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο υποβαθμίσθηκε στα χρόνια του Τραμπ.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΠΑΗΠΑΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

09/05/2026 - 21:16
Ιράν - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Η Ρωσία στέλνει εξαρτήματα για drones στο Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας, παρακάμπτοντας το Ορμούζ

09/05/2026 - 20:24
HMS Dragon
ΚΟΣΜΟΣ

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

09/05/2026 - 18:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1925 η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Βρετανικού Στέμματος

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

NYT: Η Ρωσία στέλνει εξαρτήματα για drones στο Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας, παρακάμπτοντας το Ορμούζ

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

Top News

Δέσποινα Καμπούρη: «Με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια πάρα πολύ καλή σχέση»

Γιάννης Κότσιρας: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος ήταν παιδικός μου ήρωας, τον λάτρευα και τον λάτρευε και η μητέρα μου»

Πόπη Μαλλιωτάκη: Δεν έχω αγαπηθεί όσο θα ήθελα, το μεγαλύτερο φταίξιμο το έχω εγώ με τις επιλογές μου

Οι Metallica έπαιξαν «Ζορμπά» και «Τρύπες» και «γκρέμισαν» το ΟΑΚΑ - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert