Τζούλιαν Ασάνζ: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων

Σε φυλάκιση 50 εβδομάδων καταδικάστηκε σήμερα, από δικαστήριο του Σάουθγουορκ, ο Τζούλιαν Ασάνζ. Κι αυτό για παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισής του.

Ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους όταν μπήκε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012, ζητώντας άσυλο. Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του για να χλευάσει τον νόμο.

Ο Ασάνζ θα οδηγηθεί πάλι αύριο ενώπιον δικαστηρίου που θα εξετάσει το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κυβερνοπειρατεία.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έφτασε νωρίτερα σήμερα στο δικαστήριο του Σάουθγουορκ με βαν της αστυνομίας. Χαιρέτισε δε με υψωμένη τη γροθιά τους υποστηρικτές του. Αυτοί φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «Ντροπή στον Ισημερινό που πούλησε τον Ασάνζ για χρήματα». Ένας κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Ασάνζ».

Το 2012 ο Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε άσυλο από τον Ισημερινό προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε την κατηγορία του βιασμού. Η υπόθεση αυτή στη συνέχεια μπήκε στο αρχείο. Έμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία, μέχρι που συνελήφθη, στις 11 Απριλίου, από τη βρετανική αστυνομία με την έγκριση των αρχών του Ισημερινού. Εμφανώς γερασμένος, αδυνατισμένος, με μια μακριά, λευκή γενειάδα, ο 47χρονος Αυστραλός οδηγήθηκε αμέσως στο δικαστήριο του Γουεσμίνστερ, στο Λονδίνο. Κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισής του και ζήτησε να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή, δηλαδή φυλάκιση ενός έτους. Έκτοτε, κρατείται στη φυλακή του Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Ο Ασάνζ «τρέμει» την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Ο Ασάνζ υποστήριζε ανέκαθεν ότι έγινε φυγόποινος γιατί φοβόταν όχι ότι θα τον έστελναν στη Σουηδία αλλά ότι θα κατέληγε στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη.

Στη Βρετανία, η υπόθεση αυτή έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο. Οι Εργατικοί κάλεσαν την κυβέρνηση να αντιταχθεί στο αμερικανικό αίτημα. Το σκεπτικό τους είναι ότι ο Ασάνζ συνέβαλε να πληροφορηθεί ο κόσμος τις ωμότητες που διέπραξαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η συντηρητική κυβέρνηση επιμένει ότι τον αντιμετωπίζει όπως οποιονδήποτε άλλον κατηγορούμενο. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Μια από τους συνήγορος του Ασάνζ, η Τζένιφερ Ρόμπινσον, έχει ήδη προαναγγείλει ότι ο πελάτης της θα πολεμήσει με ό,τι μέσα διαθέσει το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Θεωρεί ότι η σύλληψή του «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για τους δημοσιογράφους» σε όλον τον κόσμο.