Τζούλιαν Ασάνζ: «Να μην αποφυλακιστεί με εγγύηση» αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη (6/1) να παραμείνει υπό κράτηση ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ σε βάρος της απόφασης της βρετανικής δικαιοσύνης να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ εκτιμά πως υπάρχουν “ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε πως εάν ο κύριος Ασάνζ αποφυλακιστεί σήμερα, δεν θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της έφεσης”.

Υπενθυμίζεται ότι Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε πριν από μερικές ημέρες ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ, όμως επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αυτοκτονήσει και ζήτησε την απαλλαγή του.

“Αντιμέτωπος με συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης (…) εκτιμώ ότι οι διαδικασίες (που έχουν περιγράψει οι αμερικανικές αρχές) δεν θα εμποδίσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει”, είχε τονίσει η δικαστής στην απόφασή της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters