U.S Navy Seal: «Σάλος» με την υπόθεση του Έντουαρντ Γκάλαχερ

Ένα μέλος των Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού των ΗΠΑ (U.S Navy SEAL) που βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της αποπομπής του από το αναφερόμενο επίλεκτο σώμα, ενημερώθηκε χθες ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε βάρος του θα συνεχιστούν, παρά την ανακοίνωση για το αντίθετο, που έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του διωκόμενου μέλους της του επίκεκτου σώματος, Έντουαρντ Γκάλαγκερ.

Με μία ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ επέκρινε τον χειρισμό του ναυτικού, ενώ υποσχέθηκε ότι ο αρχηγός ειδικών επιχειρήσεων Γκάλαγκερ θα αποκατασταθεί εντός της κοινότητας των NAVY SEALs.

Ο Γκάλαγκερ αθωώθηκε για την δολοφονία, αλλά καταδικάστηκε για την δημοσιοποίηση φωτογραφιών με το πτώμα ενός Ιρακινού κρατούμενου.

“Το ναυτικό ΔΕΝ θα πάρει το διακριτικό της τρίαινας από τον μαχητή και μέλος των NAVY Seals Έντι Γκάλαγκερ. Στην υπόθεση αυτή, έγιναν κακοί χειρισμοί από την αρχή. Γύρισε στα καθήκοντά σου!” Έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

Πρόκειται για την τελευταία παρέμβαση του Τραμπ προς το Ναυτικό των ΗΠΑ στην υπόθεση κατά του 40χρονου Γκάλακερ, μία εβδομάδα μετά, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε το ναυτικό να ανακαλέσει τον υποβιβασμό του Γκάλαγκερ και να τον αποκαταστήσει, παρά την ποινή που του επέβαλε στρατοδικείο.

Από την άλλη μεριά, ο υποναύαρχος Κόλιν Γκριν που ηγείται της αναφερόμενης μονάδας ειδικών επιχειρήσεων απάντησε την προεδρική ανάρτηση με την ανακοίνωση σύγκλισης της εσωτερικής επιτροπής αξιολόγησης της μονάδας (trident review board) προκειμένου να αποφασίσει αν ο αναφερόμενος αξιωματικός τηρεί τις προϋποθέσεις παραμονής του στην μονάδα.

Ο Γκάλαγκερ ενημερώθηκε χθες για την εξέταση της υπόθεσης του, αλλά και για μία προγραμματισμένη ακρόαση από την επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Η χθεσινή ανάρτηση του πρόεδρου Τραμπ στο Twitter φαίνεται να προδιαγράφει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και της ηγεσίας του ναυτικού που υποστηρίζει την απόφαση του Γκριν για την εξέταση της υπόθεσης του Γκάλαγκερ, αναφορικά με την παραμονή του ή μη στους SEALs.

Χθες είχε γίνει γνωστό ότι η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ ενημέρωσε ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (Navy SEAL) ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με τις διαδικασίες της απόταξης του, από τις ειδικές δυνάμεις, μετά την χάρη που του απένειμε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιστρέφοντας τον υποβιβασμό του, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αλλά και μία εκπρόσωπο του ναυτικού.

Μία ειδική διαδικασία ακρόασης (Trident Review Board) έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασιστεί αν ο υπεύθυνος Ειδικών Επιχειρήσεων Έντουαρντ Γκάλαγκερ στον οποίο έχει καταλογιστεί η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του στο Ιράκ το 2017, διατηρεί τα προσόντα παραμονής εντός των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με την αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Ταμάρα Λόρενς.

Η ίδια δήλωσε στο Reuters ότι τρεις από τους διοικητές του Γκάλαγκερ βρίσκονται αντιμέτωποι με παρόμοιες ακροάσεις, προκειμένου να αποφασιστεί αν μπορούν να παραμείνουν στην κοινότητα των SEALs.

Ο δικηγόρος του Γκάλαγκερ επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του έχει λάβει έγγραφα που τον πληροφορούν για την ακρόαση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters