12 άοπλοι νεκροί στο Αφγανιστάν από uav

Του Λ . ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Αυξάνονται ταχέως τους τελευταίους μήνες οι θάνατοι στο Αφγανιστάν από την χρήση των οπλισμένων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UCAV) των ΗΠΑ.Oπως και οι βομβιστικές ενέργειες που οργανώνουν οι Ταλιμπάν και άλλες ένοπλες ομάδες που δρουν στην χώρα.

Αυτήν την φορά 12 άοπλοι άμαχοι Αφγανοί έχασαν την ζωή τους από επιδρομή αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στην επαρχία Πακτία, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την είδηση και έδωσαν την πληροφορία ότι συνολικά αυξήθηκαν οι ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή τις τελευταίες μέρες.

Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, αρκετοί άμαχοι πολίτες εγκαταλείπουν τα χωριά τους στην επαρχία Κουνάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, υπό τον φόβο νέων αεροπορικών επιδρομών.

Από που τα καθοδηγεί η CIA

Η έδρα των πιο χρησιμοποιούμενων UAV, των Predator,βρίσκεται στη γιγάντια βάση της Κανταχάρ, στο Νότιο Αφγανιστάν. Υπάρχουν, επίσης, υποψίες ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν για τις επιχειρήσεις το Πακιστάν,βάση μυστικής συμφωνίας.Nα σημειωθεί ότι όταν είναι οπλισμένα με βόμβες ή πυραύλους τα UAV ονομάζονται UCAV

Η καθοδήγηση των UAV γίνεται από απόσταση αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, από τη τη βάση του Κριτς, στην Νεβάδα, της CIA, αποκάλυψε προ ετών η Μόντ Ντιπλοματικ. Κάθε « πιλότος » εργάζεται σε έναν κλειστό χώρο γεμάτο οθόνες. Μπροστά σε κάθε μία βρίσκεται ένα « joystick » (μοχλός όπως εκείνος που υπάρχει στα ηλεκτρονικά παιχνίδια)… Μέσα σε αυτό το αποστειρωμένο και ακίνδυνο για τον χειριστή περιβάλλον, οι « πιλότοι » οδηγούν από απόσταση τα UAV. Τα ιπτάμενα »oχήματα», με τη λεπτή και μακριά άτρακτο που φαρδαίνει στο εμπρόσθιο τμήμα της για να φιλοξενήσει μια δορυφορική κεραία, τα στενά φτερά και το κεκλιμένο προς τα πίσω πηδάλιο, μοιάζουν με απειλητικά έντομα.Μόλις εγκλωβιστεί ο στόχος,την κρίσιμη στιγμή, ο χειριστής πατά το κουμπί : Πολλές φορές με πάρα πολλές παράπλευρες απώλειες…