Φουλ για πόλεμο η Ουκρανία – Εισβολή στην Βουλή στην Κριμαία

Καζάνι που βράζει μοιάζει τις τελευταίες ώρες η Κριμαία. Η πτώση της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, η εξέγερση στο Κίεβο και οι εξελίξεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και πλέον μοιάζει όλο και πιο πιθανή η τριχοτόμηση της χώρας.

Ήδη, στην Κριμαία, τα επεισόδια που ξεκίνησαν χθες ανάμεσα σε Τατάρους και φιλορώσους αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή απόσχιση της χερσονήσου.

Οι εξελίξεις δε σταμάτησαν όταν τελείωσαν τα επεισόδια της Τετάρτης. Το πρωί της Πέμπτης, ένοπλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης αλλά και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Έμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια.
Περίπου 100 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. «Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύχτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.

Όλα αυτά την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν «ζεσταίνει» τα… τανκ του ρωσικού στρατού κι έδωσε εντολή για ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία ώστε να είναι… ετοιμοπόλεμα τα στρατεύματα. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν πως ετοιμάζεται εισβολή της Μόσχας.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ

Η νέα κυβέρνηση: Καλώς ήρθατε στην κόλαση

Σκληροπυρηνικοί εθνικιστές, διαδηλωτές που πρωταγωνίστησαν στις διαδηλώσεις της πλατείας Ανεξαρτησίας προτάθηκαν για να μετάσχουν στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Οι ηγέτες των διαδηλωτών έκαναν τις προτάσεις τους και σήμερα θα συνεδριάσει η Βουλή για να ψηφίσει.

Οι διαδηλωτές θέλουν για πρωθυπουργό τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, που θεωρείται εκλεκτός των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι και δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκο, όπως άλλωστε και ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας έκανε δηλώσεις στον απεσταλμένο του BBC, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλωσήρθατε στην κόλαση!»Το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει εξέχοντα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας. Ανάμεσά τους ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο άνθρωπος που σόκαρε τους πάντες όταν αποκαλύφθηκε πως τον είχαν απαγάγει και τον ξυλοκόπησαν άγρια άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Έχει προταθεί για υπουργό Αθλητισμού, ενώ ο Αντρέι Παρούμπγι ως υπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο συντονίζει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, που κατείχε και στο παρελθόν τη θέση αυτή, ενώ ο διπλωμάτης Αντρέι Ντέστσιακ ορίζεται υπουργός Εξωτερικών.

Φυσικά, και στην επιλογή της νέας κυβέρνησης υπάρχει διχασμός. Το βράδυ της Τετάρτης, το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας γιουχάισε τον Γιάτσενιουκ και τον μεταβατικό πρόεδρο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, όταν αυτοί ανέβηκαν στην εξέδρα.

Ρωσία: θα μιλήσουμε με το ΔΝΤ για το δάνειο

Η Ρωσία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουκρανία και δεν θα μείνει στο περιθώριο, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών Αντρέι Μποκάρεφ.

Η μεταβατική ηγεσία της υπερχρεωμένης Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί ποσόν 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιληφθεί στις προσπάθειες χορήγησης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα λάβουμε μέρος στις συνομιλίες (στοπ πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε στο περιθώριο», δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πηγή: Newsit.gr/ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Καλοσώρισμα στην κόλαση από τον νέο πρωθυπουργό

Ράσμουσεν: Στα χέρια του Ουκρανικού λαού το μέλλον της Ουκρανίας