Ουκρανία: Μια χώρα που αλλάζει διαρκώς σύνορα! Χάρτες με την ιστορία της

Ουκρανία μια χώρα που διαρκώς “αλλάζει”. Ξεκινώντας από τον 12ο αιώνα η Ουκρανία έχει περάσει όχι απλά από “σαράντα κύματα” αλλά από διαρκείς αλλαγές συνόρων.

Η Ρωσία Τώρα δημοσιεύει μια σειρά από χάρτες που περιγράφουν την ιστορία μιας χώρας που “γεννιόταν” , “πέθαινε” και όταν “ανασταίνονταν” ήταν πάντα διαφορετική.

Ρωσία του Κιέβου – 12ος αιώνας
Το έδαφος της μελλοντικής Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Ρωσίας, ήταν κατειλημμένο από διάφορα πριγκιπάτα που είχαν για πρωτεύουσά τους τις μεγάλες πόλεις.

Μεγάλο δουκάτο της Λιθουανίας -14ος αιώνας
Μετά την εισβολή των Ταταρο-μογγόλων στα ρωσικά εδάφη, σχηματίζεται το κράτος της Χρυσής Ορδής. Συγχρόνως, οι πρίγκιπες της Λιθουανίας δημιουργούν το Μεγάλο δουκάτο της Λιθουανίας, το μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης

Σχηματισμός της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας (1569)
Το 1569 το Μεγάλο δουκάτο της Λιθουανίας και το βασίλειο της Πολωνίας ενώνονται και δημιουργούν την Rzeczpospolita («δημοκρατία» στα πολωνικά). Έναν αιώνα νωρίτερα η Κριμαία είχε αποσχιστεί από τη Χρυσή Ορδή και είχε καταστεί υποτελής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Συνθήκη του Αντρούσοβο (1667)
Μετά τον πόλεμο διάρκειας 13 χρόνων μεταξύ της Ρωσίας και της Rzeczpospolita για τα εδάφη της σύγχρονης Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, το 1667 συνάφθηκε η Συνθήκη του Αντρούσοβο. Η Rzeczpospolita παρέδιδε στη Ρωσία το Σμολένσκ, το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ρου του ποταμού Δνείπερου, καθώς και άλλα εδάφη. Το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που βρίσκεται από τη δεξιά όχθη του ρου ποταμού Δνείπερου και η Λευκορωσία, παρέμειναν υπό τον έλεγχο της Rzeczpospolita.

Τα τμήματα της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας – 18ος αιώνας
Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα η Rzeczpospolita δεν ήταν πλέον ανεξάρτητη. Οι βασιλείς της εκλέγονταν υπό την επιρροή της Ρωσικής αυτοκρατορίας, ενώ η Πρωσία επιθυμούσε να αποσπάσει τα δυτικά εδάφη της. Το 1772, το 1793 και το 1795 η επικράτεια της Rzeczpospolita κατακερματίστηκε και κατόπιν αυτού έπαψε να υφίσταται. Η Ρωσία απορρόφησε τα λιθουανικά, λευκορωσικά και ουκρανικά εδάφη. Το 1791 η Οθωμανική αυτοκρατορία παρέδωσε την Κριμαία στη Ρωσία.

Ο διαμελισμός της Πολωνίας μετά το Συνέδρο της Βιέννης (1814-1815)
Το διάστημα 1807-1813 υφίστατο ως προτεκτοράτο της Ναπολεόντειας αυτοκρατορίας το δουκάτο της Βαρσοβίας, που σχηματίστηκε από πολωνικά εδάφη τα οποία είχαν εκχωρηθεί κατά τον διαμερισμό του 1795 στην Πρωσία και την Αυστρία. Ύστερα από την ήττα του Ναπολέοντα, με τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Βιέννης το 1814-1815, μεγάλο τμήμα των εδαφών του δουκάτου της Βαρσοβίας εντάχθηκε στη Ρωσία, με την ονομασία Βασίλειο της Πολωνίας.

Αλλαγές μετά την κατάρρευση της Ρωσικής αυτοκρατορίας (1917-1919)
Στις 20 Νοεμβρίου 1917 στο Κίεβο ανακηρύχθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας, στις 12 Δεκεμβρίου 1917 στο Χάρκοβο η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας, ενώ την 1η Νοεμβρίου 1918 στο Λβοβ η Λαϊκή Δημοκρατία της Δυτικής Ουκρανίας. Το 1919 αυτές ενώθηκαν στην ενιαία Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας.

Οι αλλαγές των ετών 1939-1954
Το 1939 η ΕΣΣΔ ενσωμάτωσε στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας την Ανατολική Γαλικία. Το 1940 εντάχθηκαν στη ΣΣΔ της Ουκρανίας η Βόρεια Μπουκοβίνα και η Νότια Βεσσαραβία, ενώ το 1945 και η Υπερκαρπαθία που ανήκε στην Τσεχοσλοβακία. Το 1954 από τη Σοβιετική Ρωσία παραχωρήθηκε στη ΣΣΔ της Ουκρανίας η Κριμαία.

Η Ουκρανία από την πτώση της ΕΣΣΔ, μέχρι το δημοψήφισμα της Κριμαίας
Στις 24 Αυγούστου του 1991 το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, βάσει της οποίας η Ουκρανία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος με δημοκρατικό πολίτευμα. Στις 16 Μαρτίου 2014, διεξήχθη το δημοψήφισμα της Κριμαίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το 96,7% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.