USAF: Συνέχεια στο «σκάνδαλο» της αμερικανικής ΠΑ με τις επιχειρήσεις του Τραμπ

Πληρώματα αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) διανυκτέρευσαν στο θέρετρο Turnberry στην Σκοτία ιδιοκτησίας του Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις, δηλαδή δύο περισσότερες από τις αρχικές αναφορές, σχολιάζει το POLITICO.

Οι τέσσερις αυτές περιπτώσεις διανυκτερεύσεων αποκαλύφθηκαν μέσω συνεντεύξεων από ανθρώπους που συμμετείχαν στις πτήσεις των αεροσκαφών, από αρχεία οικονομικού κόστους, αλλά κι από αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την χρονική περίοδο στην οποία πραγματοποιήθηκαν να προσδιορίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τουλάχιστον τον περασμένο Ιούνιο.

Νέα στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις

Στις διανυκτερεύσεις αυτές, περιλαμβάνεται και τουλάχιστον μία περίπτωση, κατά την οποία, ένα μέλος πληρώματος δήλωσε ότι ένα κοντινό αεροδρόμιο είχε κανονίσει την μεταφορά από και προς, αλλά και τα μεσημβρινά γεύματα στο πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο.

Όλες οι πτήσεις μετέφεραν πληρώματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής και τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις ανήκαν στην Αεροπορική Εθνοφρουρά των ΗΠΑ (Air National Guard).

Συνολικά, περισσότερα από 60 στελέχη της USAF φέρονται να διανυκτέρευσαν στο αναφερόμενο θέρετρο στην διάρκεια ενδιάμεσων στάσεων των πτήσεων τους.

Το Κογκρέσο επιστρέφοντας από ένα παρατεταμένο διάλειμμα των εργασιών του από τον Αύγουστο και με πρωτεργάτες τους Δημοκρατικούς επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα πληρώματα της USAF δεν θα διανυκτερεύσουν ξανά στο θέρετρο Turnberry, ιδιοκτησίας του Τραμπ.

Χθες, δρομολογήθηκαν πρωτοβουλίες, ώστε η Γερουσία να ψηφίσει για την υιοθέτηση μιας τροπολογίας που θα απαγορεύει στο αμερικανικό Πεντάγωνο να δαπανά κονδύλια σε περίπου 60 περιουσιακά στοιχεία παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών του προέδρου Τραμπ, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την σχετική νομοθετική πρόβλεψη τον Ιούλιο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τον καθορισμό μιας ετήσιας αμυντικής πολιτικής, αλλά η πρόβλεψη αυτή, δεν έχει εξελιχθεί ακόμη σε νόμο.

“Καθώς ανησυχητικές λεπτομέρειες αποκαλύπτονται για την διαμονή πληρωμάτων της USAF σε πολυτελές θέρετρο γκολφ του προέδρου Τραμπ στην Σκοτία, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό για το Κογκρέσο να συμπεριλάβει την πρόβλεψη αυτή, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου (National Defense Authorization Act)” δήλωσε ο Δημοκρατικός, Ντον Μπέγερ που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ένας από τους βουλευτές που προωθεί την ψήφιση της πρότασης από την Γερουσία.

Αυξάνονται οι ανησυχίες των Δημοκρατικών

Οι κινήσεις για την απαγόρευση της παραπάνω πρακτικής από την USAF αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών σε πληρώματα της, από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ιδιοκτησίας του Τραμπ συμπίπτουν με μία αυξανόμενη λίστα ανησυχιών των Δημοκρατικών για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθούν κατά τους επόμενους μήνες να αποφασίσουν για το αν συντρέχουν οι λόγοι έναρξης της επίσημης διαδικασίας παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

Οι διανυκτερεύσεις των πληρωμάτων της USAF έχουν ήδη προκαλέσει μία ευρύτερη έρευνα από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα χρήματα που ξοδεύει το πεντάγωνο τόσο στις επιχειρήσεις Τραμπ, όσο και γύρω από αυτές.

Η USAF στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενεργοποίησε μία έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο κι αναφορικά με την διαδικασία επιλογής των τουριστικών επιχειρήσεων που επιλέγονται για τις διανυκτερεύσεις των πληρωμάτων της.

Το επόμενο στάδιο μπορεί να εξελιχθεί σε μία δικαστική διαμάχη.

“Ο πρόεδρος έχει ήδη επιδείξει την θέλησή του να παραβιάζει τις σχετικές διατάξεις αμοιβών του συντάγματος (Constitution Emoluments Clause) και το Κογκρέσο έχει καθήκον να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχουμε, για να τον σταματήσει,” δήλωσε ο Μπέγερ.

Δικαστική διαμάχη στο προσκήνιο ;

Η παραπάνω πρόβλεψη απαγορεύει στους προέδρους των ΗΠΑ να λαμβάνουν οποιαδήποτε αποζημίωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εκτός του μισθού τους.

Από την πλευρά της, η USAF έχει δηλώσει ότι οι ενδιάμεσες στάσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του πενταγώνου, σημειώνοντας ότι οι τιμές στο θέρετρο Turnberry βρίσκονται εντός των ορίων αποδοχής οικονομικού κόστους για τις μετακινήσεις στρατιωτικού προσωπικού.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι η USAF διέταξε την διεξαγωγή μιας επισταμένης έρευνας σχετικά με την διαδικασία επιλογής των διανυκτερεύσεων των πληρωμάτων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην διάρκεια πτήσεων μεγάλης διάρκειας.

Η έρευνα ενεργοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, τα πληρώματα αμερικανικών (μεταγωγικών) αεροσκαφών έχουν περιστασιακά διανυκτερεύσει στο θέρετρο που διαθέτει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Σκοτία, ενώ γίνεται ανεφοδιασμός τους με καύσιμα, σε ένα μικρό εμπορικό αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Παράλληλα, έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις παραμονής στρατιωτικού προσωπικού σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στον πρόεδρο Τραμπ.

Τα περιστατικά 

Όπως προκύπτει η παραμονή του πληρώματος ενός στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-17 στο θέρετρο Turnberry που έχει ο Τραμπ στην Σκοτία (μέσα στο 2019), που δημοσιοποίησε πρώτο το POLITICO την Παρασκευή, δεν ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, κατά την πτήση επιστροφής στις ΗΠΑ από την αεροπορική βάση (Al Udeid Base) στο Κατάρ, μία ομάδα της Αεροπορικής Εθνοφρουράς του Μέιν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο (Prestwick Airport), το οποίο είναι το πιο κοντινό αεροδρόμιο στο αναφερόμενο (πολυτελές) θέρετρο του Τραμπ.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους, αλλά και οι επιβάτες του διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο του Τραμπ, σύμφωνα με μία πηγή που ήταν παρούσα, σύμφωνα μία ανάρτηση στο Instagram, αλλά κι ένα παραστατικό που περιγράφει το ταξίδι του πληρώματος και το οποίο επεξεργάστηκε το POLITICO.

Η USAF δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα απάντησης ερωτήσεων σχετικά με την διαμονή του πληρώματος και τον επιβατών στο αναφερόμενο ξενοδοχείο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο ταξίαρχος Εντ Τόμας που είναι εκπρόσωπος Τύπου της USAF δήλωσε στο POLITICO μέσω μιας ανακοίνωσης του ότι, “οι πρώτες έρευνες αναφέρουν ότι η πτήση του πληρώματος στην Σκοτία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες και την διαδικασία.”

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η διαμονή στελεχών της USAF σε πολυτελή ξενοδοχεία ακόμη κι αν η τιμή τους είναι εντός των ορίων που έχει προβλέψει η κυβέρνηση, “είναι επιτρεπτή, αλλά δεν συνιστάται. Κατόπιν αυτού, γίνεται μελέτη της σχετικής διαδικασίας που υπάρχει.”

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Ακόμη κι αν τα πληρώματα της USAF ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες και την διαδικασία, θα πρέπει να μας απασχολεί η εικόνα που δίνουμε ως προς τη μη σωστή διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου, η οποία μπορεί να προκύψει από την διαμονή ενός πληρώματος σε τέτοιες [πολυτελείς] εγκαταστάσεις.”

Τι δήλωσε υψηλόβαθμος Αξιωματικός

Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη που έδωσε προχθές, ο υπαρχηγός της αρμόδιας διοίκησης αερομεταφορών (Air Mobility Command) που επιβλέπει το σκέλος των αερομεταφορών της USAF σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ότι η εξέταση των κανονισμών και της διαδικασίας έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει ότι το προσωπικό της USAF ακολούθησε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες, αλλά και για να διαπιστωθεί αν είναι επιτρεπτό (για στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) να διαμένουν σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στον αρχιστράτηγο της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, τον πρόεδρο Τραμπ.

Από την μεριά του, ο Τόμας έδωσε έμφαση στο ερώτημα για το αν θα πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά “και στο ενδεχόμενο δημιουργίας εντυπώσεων που είναι δυνατό να δημιουργηθούν από τους χώρους που επιλέγουν να διαμείνουν τα πληρώματα.”

Η εντολή για την διεξαγωγή της έρευνας δόθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Αεροπορίας Μάθιου Ντόνοβαν και τον στρατηγό του αμερικανικού Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου Ντέιβιντ Γκόλντφεϊν κι αναφέρεται στο προσωπικό ενεργού υπηρεσίας στην Αεροπορική Εθνοφρουρά, αλλά και στο Σώμα Εφέδρων της USAF.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters